Studenții care beneficiază de locuri finanțate de la bugetul de stat și doresc să se transfere la o altă facultate vor trebui să achite contravaloarea serviciilor de școlarizare de care au beneficiat gratuit până la momentul transferului. Acest lucru este stipulat într-un ordin recent al Ministerului Educației (ME), care include o metodologie specifică în acest sens.
Metodologia, publicată în această săptămână, stabilește procedurile și responsabilitățile instituțiilor de învățământ superior, ale studenților și ale Ministerului Educației în procesul de transfer. Contravaloarea ce trebuie restituită reprezintă suma granturilor de studii pentru anii de școlarizare, incluzând alocația pentru finanțare de bază, bursă, transport și cazare/masă, informează avocatnet.ro.
Conform documentului, studenții care doresc să se transfere la un alt program de studii trebuie să depună o solicitare la universitatea de proveniență, care va calcula suma de restituit, ajustată cu rata inflației. După efectuarea plății, instituția va elibera un document doveditor. Pentru a se putea înscrie la un nou program de studii gratuit, studentul trebuie să prezinte această dovadă a restituirii costurilor aferente perioadei anterioare de studiu.
Contravaloarea serviciilor de școlarizare ce va trebui restituită este compusă din:
- Alocația pentru finanțarea de bază, calculată pe baza costului mediu per student, domeniu, ciclu și limbă de predare, aplicând coeficienți specifici;
- Bursa de la buget primită de student, dacă este cazul;
- Fondurile pentru facilitățile de transport local decontate studentului, dacă este cazul;
- Alocația pentru cămine-cantine de care a beneficiat studentul, dacă este cazul.
În primăvara acestui an, un proiect de lege privind transferurile studenților de la un program de studii la altul a fost propus spre dezbatere în Camera Deputaților. Proiectul vizează introducerea posibilității ca studenții să se transfere la un alt program de studii universitare, în cadrul aceluiași ciclu de studii, cu finanțare de la bugetul de stat, fără a suporta costuri suplimentare.
Această facilitate ar fi aplicabilă dacă studenții renunță la programul inițial în primul an universitar și sunt admiși pe un loc bugetat la un alt program de studii. Astfel, studenții ar putea schimba facultatea sau specializarea în același ciclu de învățământ superior, beneficiind în continuare de finanțare de la buget, dacă îndeplinesc condițiile de admitere la noul program.
The post Ministerul Educației introduce taxă de transfer pentru studenții de la „fără taxă” first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.