Radio Hit FM

From the blog

Lista adăposturilor civile din județul Brașov. Unde ne putem ascunde în caz de război

Județul Brașov dispune de 515 spații ce pot fi transformate în adăposturi civile în cazul unui conflict armat, conform datelor prezentate de colonelul Lucian Marciu, inspector-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov.

Datele au fost prezentate în contextul unui audit efectuat de Curtea de Conturi a României, care a evaluat starea adăposturilor civile din județ.

Potrivit informațiilor furnizate de șeful ISU Brașov, județul dispune de 152 de adăposturi civile, dintre care 98 sunt publice și 54 private. În plus, există 515 subsoluri ce pot fi amenajate ca adăposturi în caz de necesitate.

De asemenea, județul Brașov beneficiază de două puncte de comandă, unul județean și unul municipal, și de cinci galerii, peșteri și tuneluri igienizate recent, ce pot fi utilizate ca adăposturi de protecție civilă.

Potrivit legislaţiei, adăposturile civile pot fi utilizate de cetăţeni, chiar şi pentru depozitarea murăturilor sau a cartofilor, condiţia fiind ca în cazul unor crize, spaţiile să fie eliberate în termen de 24 de ore. „Lumea a profitat de această prevedere legală, dar, încet-încet, s-a uitat de termenul de 24 de ore.

Şi-au însuşit spaţiile, le-au compartimentat, în unele cazuri cu zidărie din piatră, ceea ce înseamnă că nu mai pot fi evacuate în 24 de ore”, precizat Cosmin Zbarcea.

O altă problemă este că prin unele adăposturi au fost trecute reţelele de utilităţi, cum este cazul instalaţiilor de gaze naturale sau a celor de canalizare. „Pentru a se trece utilităţile, o parte dintre uşi au fost găurite sau tăiate”, a explicat reprezentantul ISU.

Conform legislaţiei, adăposturile civile trebuie semnalizate cu un triunghi roşu, astfel încât să fie găsite mai uşor de populaţie.

Deocamdată, în judeţul Braşov sunt probleme din acest punct de vedere, însă nu în toate localităţile. „Avem două oraşe care au reuşit să le semnalizeze, respectiv Râşnov şi Săcele. Celelalte oraşe, încă nu, asta şi din cauza situaţie juridice neclare a spaţiilor”, a mai spus locotenent-colonel Cosmin Zbarcea, adjunct şef Centru operaţional din cadrul ISU Braşov.

SITUAŢIA ADĂPOSTURILOR DIN JUDEŢ, CONFORM DATELOR ISU BRAŞOV:

– Braşov – 98 (32 operative şi 66 neoperative)

– Codlea – 2 (operative)

– Făgăraş – 9 (7 operative şi 2 neoperative)

– Ghimbav – 3 (operative)

– Predeal – 1 (operativ)

– Râşnov – 2 (operative)

– Săcele – 3 (operative)

– Victoria – 19 (operative)

– Zărneşti – 10 (3 operative, 7 cu situaţie necunoscută)

-Feldioara – 1 (operativ)

– Zona Bran – Fundata – 5 (operative).

The post Lista adăposturilor civile din județul Brașov. Unde ne putem ascunde în caz de război first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.