Fosta fabrică de încălțăminte Tino din Brașov a fost achiziționată de Maroon Invest SRL, o companie în spatele căreia se află dezvoltatorul belgian Speedwell. Compania a început în această vară demersurile urbanistice pentru regenerarea urbană a platformei.
În vederea autorizării construcției noului ansamblu proiectat, care va include locuințe colective și spații comerciale, Planul Urbanistic de Detaliu a fost depus pentru analiză de către Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism din cadrul Primăriei Brașov. Documentația tehnică urmează să fie evaluată din punct de vedere urbanistic, pentru a verifica conformitatea cu regulile de construcție impuse în perimetrul străzii Avram Iancu.
Conform datelor Ministerului Finanțelor, firma prin intermediul căreia se va derula proiectul din Brașov, Maroon Invest SRL, a fost înființată anul trecut. Aceasta are datorii de 49 de milioane de lei, probabil prețul achiziției fostei fabrici, și active imobilizate de 57 de milioane de lei.
Speedwell, care s-a extins în Polonia în luna iunie, are în România câteva proiecte în București, Cluj, Timișoara și Râmnicu Vâlcea. Portofoliul companiei include aproximativ 150.000 mp de spații de birouri și retail, peste 6.000 de apartamente și 23.000 mp de spații industriale. Valoarea totală a proiectelor este estimată la aproximativ 1,5 miliarde de euro. În Polonia, Speedwell va implementa un proiect de locuințe pentru studenți.
O fabrică cu o istorie din 1800
Istoria fabricii începe în 1862, ca atelier de pielărie și tăbăcărie al familiei Scherg. În 1898, marca a fost oficializată, iar în 1924, fabrica a trecut în proprietatea fraților Miess. Producția a fost ulterior naționalizată și rebotezată Aurora, apoi Timpuri Noi, denumire prescurtată ulterior la Tino.
Neculai Olaru a fost numit director al fabricii în 1984 și, după privatizarea din 1994, a deținut 42,96% din acțiunile Tino. În proprietatea Tino se află un teren de circa 17.600 de metri pătrați, împărțit în 37 de loturi, precum și fostele hale de producție. Acționarii fabricii semnaseră o scrisoare de intenție cu firma deținută de investitorii belgieni Jan Demeyere și Didier Balcaen, fondatorii Speedwell, pentru vânzarea proprietății din Brașov. Anul trecut, aceștia au aprobat încheierea unui contract de vânzare-cumpărare după ce potențialul cumpărător a parcurs un proces de due diligence juridic, cadastral și tehnic, inclusiv de mediu și urbanism.
The post Fosta fabrică de încălțăminte Tino a fost achiziționată de dezvoltatorul belgian Speedwell care a început demersurile urbanistice pentru regenerarea urbană a platformei first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.