Radio Hit FM

From the blog

Fructele și legumele din piață, etichetate ca la supermarket | Proiect ANPC

Un proiect de ordin al Autorităţii Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) prevede ca vânzătorii din piețe să se conformeze unor reguli de etichetare similare cu cele aplicate în supermarketuri, transmite Antena 3.

„Este necesară o informare cât mai clară a consumatorilor pe etichetele produselor care se comercializează în piețe, astfel încât abrevierile țărilor de origine, calitatea/calibrul produsului și numele producătorului să fie clare și ușor de identificat de către consumatori, fără a crea confuzie sau a furniza acestora informații contradictorii despre produs”, declară Sebastian Hotca, președinte interimar ANPC.

Conform noilor reguli propuse, vânzătorii de fructe și legume din piețe vor trebui să afișeze în mod clar pe etichetă localitatea sau țara de proveniență a produselor pe care le comercializează, iar în unele cazuri, vor fi obligați să indice și alergenii conținuți în acestea.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească operatorii economici care comercializează legume și fructe:

  • Mijloacele de măsurare trebuie să respecte cerinţele de metrologie aplicabile, conform tipului şi specificului produsului.
  • Prețul produselor trebuie să fie afișat vizibil și înscris într-o formă clară, în conformitate cu prevederile legale aplicabile.
  • Denumirea produselor ce se comercializează trebuie să fie afișată în limba română, fără a exclude prezentarea acesteia în alte limbi.
  • Produsele trebuie să se comercializeze în cadrul datei durabilității minimale, conform informațiilor înscrise pe ambalaj/etichetă și/sau conform informațiilor transmise de furnizor sau producător, după caz.
  • Produsele ce se comercializează trebuie să aibă înscrise pe ambalaj (produse preambalate) sau pe eticheta de preț, precum și în orice material informativ, după denumirea fiecărui produs alimentar/băuturi (produse comercializate în vrac), componentele cu efecte alergene.
  • Legumele și fructele ce se comercializează în interiorul piețelor trebuie să aibă afișată pe eticheta de produs următoarele informații: denumire produs și categoria de calitate; specie sau soi, după caz; țara de origine; denumire producător/ambalator/expeditor; calibrul, dacă este cazul.

Alte reguli propuse pentru diverse produse:

  • Laptele, produsele lactate, carnea, produsele din carne, peștele, ouăle trebuie să fie comercializate în structuri de vânzare special amenajate, dotate astfel încât să fie asigurate normele de igienă în vigoare și condițiile de depozitare stabilite de producător, precum și orice condiții specifice stabilite prin actele administrative de autorizare emise de autoritățile competente.
  • Vinul trebuie să fie comercializat exclusiv în spații comerciale autorizate în acest scop, care să asigure menținerea caracteristicilor fizico-chimice și organoleptice ale vinului.

În prezent, propunerea de ordin este în faza de dezbatere publică până la 25 mai. Odată adoptat, ordinul va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României.

The post Fructele și legumele din piață, etichetate ca la supermarket | Proiect ANPC first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.