Radio Hit FM

From the blog

Noile Concedii Medicale în România: Cât Primesc Salariații Asigurați

Românii asigurați în sistemul de asigurări sociale de sănătate au dreptul la concedii medicale și indemnizații de concediu, dar sumele pe care le primesc variază în funcție de afecțiunea de care suferă. Diferențele sunt semnificative între o boală obișnuită și afecțiuni grave, cum ar fi cele cardiovasculare.

Suntem salariați, ne îmbolnăvim, avem dreptul să stăm acasă pentru recuperare. Primim și bani, chiar dacă nu mulți și diferit, în funcție de boala care ne ține la pat. Atenție, însă! Nu toată lumea este plătită pentru a se trata și recupera acasă, iar asta pentru că în majoritatea cazurilor concediul medical este condiționat de plata contribuției asiguratorii pentru muncă. Mai exact, angajatul trebuie să fi cotizat cel puțin șase luni din cele 12 anterioare lunii pentru care se acordă beneficiul. Dacă acest lucru nu s-a întâmplat, adio concediu medical plătit!, potrivit adevarul.ro.

Există însă și câteva cazuri particulare în care indemnizația este acordată fără ca persoana respectivă să fi plătit stagiul minim de asigurare de 6 luni. Este vorba despre urgențe medicale, arsuri, tuberculoză, boli infectocontagioase din grupa A, neoplazii, SIDA și carantină.

Sumele Primite în Funcție de Afecțiune

  • Boală obișnuită: 75% din baza de calcul, până la 183 de zile. Stagiul minim de cotizare este necesar.
  • Boală infectocontagioasă din grupa A: 100% din baza de calcul, până la vindecare. Fără stagiu minim de cotizare necesar.
  • Boală infectocontagioasă cu izolare: 100% din baza de calcul, până la vindecare. Fără stagiu minim de cotizare necesar.
  • Urgență medico-chirurgicală: 100% din baza de calcul, până la vindecare. Fără stagiu minim de cotizare necesar.
  • Carantină: 100% din baza de calcul, pe durata carantinei. Fără stagiu minim de cotizare.
  • Sarcină și lăuzie: 85% din baza de calcul, până la 126 de zile. Stagiul minim de cotizare necesar.
  • Îngrijire copil bolnav până la 12 ani (sau 18 ani pentru copii cu handicap): 85% din baza de calcul, până la 45 de zile pe an. Stagiul minim de cotizare necesar.
  • Îngrijire copil bolnav cu afecțiuni grave până la 18 ani: 85% din baza de calcul, pe durata bolii. Stagiul minim de cotizare necesar.
  • Supraveghere și îngrijire copil în carantină sau izolare: 100% din baza de calcul, pe durata bolii. Stagiul minim de cotizare necesar.
  • Boală cardiovasculară: 75% din baza de calcul, până la un an în ultimii 2 ani. Stagiul minim de cotizare necesar.
  • Neoplazii, SIDA: 100% din baza de calcul, până la un an și 6 luni în ultimii 2 ani. Fără stagiu minim de cotizare.
  • Risc maternal: 75% din baza de calcul, până la 120 de zile. Fără stagiu minim de cotizare.
  • Arsuri: 100% din baza de calcul, până la vindecare și pe perioada recuperării. Fără stagiu minim de cotizare.
  • Îngrijire pacient cu afecțiuni oncologice: 85% din baza de calcul, până la 45 de zile pe an. Stagiul minim de cotizare necesar.
  • Tuberculoză: 100% din baza de calcul, până la vindecare. Fără stagiu minim de cotizare.

Procedura de Acordare a Concediului Medical

Concediul medical se acordă în funcție de situația în care se regăsește angajatul: incapacitate temporară de muncă, risc maternal, îngrijirea copilului bolnav, prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă, și sarcină. Medicul de familie poate acorda certificat de concediu medical pentru 7 zile calendaristice, fără întrerupere, pentru afecțiuni precum difterie, hepatită virală acută, infecția HIV, meningită meningococică, scarlatină, sifilis, tuberculoză și COVID-19. Prelungirea concediului pentru aceste afecțiuni este realizată numai de medicul specialist.

Sistemul de Plată

Banii pentru concediul medical nu se primesc direct de la stat. Angajații sunt plătiți de angajator, care ulterior recuperează o parte din sumă de la stat.

Aceasta este o imagine generală asupra modului în care concediile medicale și indemnizațiile de concediu funcționează în România, cu detalii despre sumele primite și condițiile de acordare în funcție de diferitele tipuri de afecțiuni.

The post Noile Concedii Medicale în România: Cât Primesc Salariații Asigurați first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.