Radio Hit FM

From the blog

Cât de grav este virusul HMPV?

Cât de grav este HMPV?

Simptomele provocate de infecția cu hMPV sunt similare cu cele ale gripei. Pentru că este un virus „vechi” există un nivel de imunitate în populație datorită infecțiilor anterioare. Sistemul imunitar uman poate recunoaște virusul.

Aceasta este și principala diferență între hMPV și SARS-CoV-2, care a fost, la momentul declanșării pandemiei, un virus nou și necunoscut din punct de vedere al sistemului imunitar al omului. 
Infecțiile provocate de hMPV intră în categoria celor provocate de agenți patogeni comuni, se testează și diagnostichează rar, iar cazurile confirmate nu se raportează, așa cum este necesar pentru infecțiile provocate de virusuri gripale sau Covid-19, care se contabilizează. 

Totuși, iar aceasta pare să fie situația din prezent (ianuarie 2025), hMPV poate duce la boli mai grave, cum ar fi bronșita și pneumonia, în rândul persoanelor în vârstă, al copiilor foarte mici, al celor cu sistem imunitar compromis sau boli preexistente, ori în cazul femeilor însărcinate. Mai mult, un studiu de caz evidențiază modul în care virusul metapneumovirus uman (hMPV) poate provoca pneumonie severă chiar și la adulți sănătoși, un argument suplimentar pentru necesitatea unui diagnostic de precizie. Studii preliminare vorbesc despre variante virale care au suferit mutații care au crescut efectele infecției. 

Pe de altă parte creșterea numărului de cazuri și impactul pe care îl provoacă sunt (și pot deveni) semnificative, mai ales prin potențialul de răspândire foarte mare. Absența unei medicații specifice și a unui vaccin (așa cum sunt cele pentru gripă și SARS-CoV-2) reprezintă un risc suplimentar mai ales pentru categoriile de populație vulnerabile (copii și mai ales sugari, vârstnici, persoane cu boli asociate).
 

Ce este bine de știut

Virusul hMPV este una dintre cauzele principale ale infecțiilor respiratorii pediatrice, într-un procent semnificativ (peste 40%), fiind un agentul patogen predominant, în ultimii 2-3 ani, mai ales în Asia, Japonia, Statele Unite, China, dar nu numai, în perioada sezonului infecțiilor virale. 

Un alt aspect care trebuie luat în calcul este faptul că, din punct de vedere epidemiologic, virusul hMPV a fost puțin explorat. O înțelegere cuprinzătoare a caracteristicilor genetice, prevalenței și semnificației clinice ale hMPV ar putea ajuta la elaborarea unor strategii de prevenire și control pentru populațiile vulnerabile, mai ales în condițiile în care mutațiile suferite de virus au dus la o creștere a virulenței și simptomelor pe care le provoacă. 
 

Simptome infecției cu hMPV

Simptomele includ manifestări asemănătoare gripei: respirație șuierătoare, dificultăți de respirație, febră ridicată, dureri musculare, stare generală alterată, tuse, dureri în gât și, uneori, erupții cutanate în cazurile severe asociate cu pneumonie sau bronșiolită, crize de astm sau agravarea bolii pulmonare obstructive cronice. 

Majoritatea persoanelor infectate cu hMPV sunt copiii mai mici de 5 ani, vârstnici sau persoanele cu sistem imunitar slăbit. Virusul se transmite prin contact direct, pe calea aerului, sau prin atingerea unor obiecte contaminate.

În cazuri severe, poate fi necesară internarea în spital, unde tratamentele includ oxigenoterapie, fluide intravenoase și corticosteroizi pentru a reduce inflamația. Antibioticele nu sunt eficiente împotriva hMPV, dar pot fi prescrise în caz de infecții bacteriene secundare, cum ar fi pneumonia.

sursa : https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/sezonul-virozelor-respiratorii-hmpv-gripa-si-b-mycoplasma-pneumoniae-covid-si-alte-amenintari?

The post Cât de grav este virusul HMPV? first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.