Radio Hit FM

From the blog

8 septembrie: Nașterea Maicii Domnului sau Sfântă Mărie Mică

În fiecare an, pe data de 8 septembrie, creştinii ortodociși și greco-catolici sărbătoresc Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mică.

Acestei zile i se spune Sfânta Maria Mică pentru a o diferenția de cealaltă mare sărbătoare de toamnă dedicată Maicii Domnului, care este pe 15 august.

Nașterea Maicii Domnului marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă. De asemenea, sărbătoarea anunţă începutul unor activităţi specifice, precum culegerea unor plante şi fructe tămăduitoare, bătutul nucilor, culesul viilor, semănatul grâului, orzului şi secarei de toamnă.

În tradiţia populară, la sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, ca de altfel la orice mare praznic, nu se fac treburi gospodăreşti, nu se spală rufe, nu se face curăţenie în casă, ca să nu se atragă răul. În popor se spune că în această zi vor fi ascultate mai ales rugăciunile femeilor care vor să aibă copii, dar şi ale celor însărcinate, pe care Maica Domnului le va ajuta să aibă o naştere uşoară. Şi cei care vor să se căsătorească se pot ruga în această zi Maicii Domnului, să-şi găsească perechea potrivită. În această zi, credincioşii ţin candelele aprinse în dreptul icoanei Fecioarei Maria şi împart din fructele toamnei, pentru morţi.

Spunem „La Mulți Ani” …..

Printre sărbătoriții zilei se numără persoanele care poartă numele de Maria, Marian, Mari, Mărioara, Măriuța, Marița, Mara, Mariana, Ana Maria, Marilena, Marina, Marinela, Marița, Marusia, Măriuca, Maricica, Mia, Mimi, Mioara, Marin, Marinel etc.

Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea în biserică (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august) sunt cele patru mari sărbători creştine închinate Sfintei Fecioarei Maria.

Citește și:

The post 8 septembrie: Nașterea Maicii Domnului sau Sfântă Mărie Mică appeared first on albapesurse.