Radio Hit FM

From the blog

Focar de pesta micilor rumegătoare depistat la o fermă din Tulcea

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat, recent, prezența virusului pestei micilor rumegătoare (PMR) în probele prelevate de la oile dintr-o fermă comercială, cu un efectiv de 49.091 de oi, din localitatea Baia, județul Tulcea.

Au fost recoltate probe pentru examen de laborator la Laboratorul Sanitar Veterinar Județean Tulcea, iar pentru extinderea investigațiilor pentru boli virale au fost trimise probe la IDSA, care a diagnosticat prezența virusului PMR.

În jurul focarului s-au delimitat zonele de protecţie (3km) şi de supraveghere (10km) și s-au luat măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor și mijloacelor de transport. Toate exploatațiile comerciale de ovine și caprine din județul Tulcea, au fost notificate și verificate în vederea respectării măsurilor de biosecuritate.

Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Boala se transmite în principal prin contact direct. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%.  

Fermierii și operatorii economici din județul Alba trebuie să respecte mai multe măsuri pentru a preveni răspândirea bolii.

-Respectarea cu strictețe a condițiilor de biosecuritate, a condițiilor de mișcare a animalelor, acestea fiind însoțite obligatoriu de documente sanitar-veterinare;
-Mișcarea interjudețeană a animalelor se va efectua doar cu aviz interjudețean;
-Mijloacele de transport utilizate în transportul animalelor vii vor fi verificate cu privire la realizarea acțiunilor de spălare și dezinfecție, înainte și după utilizarea acestora;
-Raportarea de îndată a oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte în rândul animalelor.

Pentru prevenirea transmiterii bolii, este necesar ca fermierii să se asigure că animalele pe care le dețin nu intră în contact cu animale necunoscute (izolarea animalelor față de cele din alte exploatații este obligatorie).

Achiziționarea de animale din speciile receptive trebuie realizată numai din exploatații indemne, care provin din zonele indemne de PMR, iar animalele trebuie să fie însoțite de documente și aviz interjudețean. Ovinele și caprinele trebuie identificate în Baza Națională de Date. Înainte de expedierea animalelor către alte exploatații, este necesară o consultație din partea medicului veterinar de liberă practică împuternicit.

DSVSA Alba solicită operatorilor economici implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise pentru a își proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală. Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA Alba.

DSVSA Alba solicită sprijinul fermierilor din sectorul ovine și caprine şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunţarea imediată a serviciilor veterinare despre suspiciunile la animale şi la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării noastre.

NOTĂ: Pesta Micilor Rumegătoare (PMR) este o boală virală foarte gravă, care afectează mai multe specii de rumegătoare mici, domestice şi sălbatice, foarte contagioasă şi cu o evoluţie foarteseveră, terminată prin exitus în proporţie de 70%. Clinic, boala se caracterizează prin evoluţie de la supraacută la subacută, cu manifestări de febră şi tulburări generale, digestive şi respiratorii, iar morfopatologic prin hemoragii, leziuni ulcerative, eroziuni sau necroze pe mucoasele digestive şi respiratorii, în unele cazuri prin pneumonie sau bronhopneumonie.

DSVSA Alba

Foto: Agrointel

The post Focar de pesta micilor rumegătoare depistat la o fermă din Tulcea appeared first on albapesurse.