Radio Hit FM

From the blog

Uniforma elevilor ar putea deveni obligatorie!

Școlile din România ar putea solicita utilizarea obligatorie a uniformelor școlare, potrivit unui proiect de lege depus la Senat de un deputat PSD. Inițiativa legislativă urmărește să modifice și să completeze Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cunoscută sub denumirea Legea Deca-Iohannis. Conform proiectului, uniformele vor fi acordate gratuit elevilor.

Detaliile tehnice privind componentele uniformei școlare, inclusiv articolele vestimentare și încălțămintea, vor fi aprobate printr-un ordin al ministrului educației, conform documentului depus.

Proiectul prevede că finanțarea cheltuielilor pentru uniforme poate fi acoperită din fonduri guvernamentale de la bugetul de stat, bugetul Ministerului Educației, alte instituții ce coordonează unități din rețeaua națională școlară, bugetele consiliilor județene/Consiliului General al Municipiului București și consiliilor locale, precum și din fonduri externe nerambursabile.

Prevederile proiectului de lege

1. La Articolul 11, după alineatul (2) se adaugă alineatul (2^1):

„(2^1) – Pentru asigurarea bunei desfășurări a cursurilor și activităților desfășurate în unitățile de învățământ preuniversitar și în toate spațiile educației și formării profesionale, conducerea unităților de învățământ poate solicita utilizarea obligatorie a uniformei școlare. Aprobarea detaliilor tehnice privind obiectele vestimentare și de încălțăminte ce compun uniforma școlară se realizează prin ordin al ministrului educației. Uniforma școlară se acordă elevilor în mod gratuit, finanțarea cheltuielilor prevăzute poate fi acoperită din fonduri guvernamentale de la bugetul de stat, bugetul Ministerului Educației sau a altor instituții ce coordonează unități din rețeaua națională școlară sau din bugetele consiliilor județene/Consiliului General al Municipiului București și consiliilor locale, precum și din fonduri externe nerambursabile.”

2. La Articolul 106, după litera m) din alineatul (1) se introduce litera n):

„n) dreptul de a beneficia în mod gratuit de uniformă școlară.”

3. La Articolul 126, după litera r), se adaugă litera s):

„s) pot asigura, din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale și din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, acoperirea cheltuielilor pentru finanțarea și acordarea gratuită a uniformelor școlare, așa cum este specificat în metodologia aprobată de Ministerul Educației.”

În expunerea de motive, inițiatorii menționează că, potrivit studiilor realizate de Comisia Europeană, abandonul școlar este adesea cauzat de probleme personale sau familiale, dificultăți de învățare sau, în multe cazuri, situația socioeconomică precară. Aceasta din urmă poate însemna imposibilitatea părinților de a achiziționa rechizitele sau obiectele vestimentare necesare frecventării cursurilor fizice, ori mijloacele informatice pentru accesul la cursurile online.

Proiectul de lege va fi dezbătut în comisiile de specialitate din cadrul Senatului înainte de a fi supus votului în plen. Dacă va fi adoptat, urmează să fie trimis spre aprobare Camerei Deputaților.

The post Uniforma elevilor ar putea deveni obligatorie! first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.