Radio Hit FM

From the blog

Un nou val de praf saharian va ajunge în România!

Un nou val de praf saharian va ajunge în România în seara zilei de marți și pe parcursul zilei de miercuri, anunță Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Masele de aer din nordul Africii, încărcate cu particule de praf, vor afecta mai multe regiuni ale țării, odată cu ploile prognozate în următoarele 48 de ore.

Potrivit ANM, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza deplasarea particulelor de praf saharian spre sud-estul Europei. În seara zilei de marți, 21 mai, și în noaptea de marți spre miercuri, această masă de aer va afecta în special regiunile vestice și sud-vestice ale României. Miercuri, 22 mai, praful saharian va fi prezent și deasupra nord-vestului, centrului și sudului țării.

Depunerile de praf saharian vor putea fi observate în mai multe zone ale României, în funcție de intensitatea și cantitatea ploilor prognozate.

Acesta nu este primul episod de acest fel în România. În ultimele luni, au fost observate frecvent asemenea fenomene. Conform datelor colectate de serviciul Copernicus privind schimbările climatice al Uniunii Europene, masele de aer din nordul Africii au adus cantități semnificative de praf saharian în Europa, un fenomen din ce în ce mai des întâlnit, chiar și în anotimpul rece.

Schimbările climatice și seceta din zona Mediteranei și Maghrebului, precum și modificările în circulația maselor de aer, au contribuit la creșterea frecvenței și intensității acestor transporturi de praf saharian.

The post Un nou val de praf saharian va ajunge în România! first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.