Proiectul de amenajare a benzilor speciale pentru autobuze a intrat săptămâna trecută în faza de execuție a lucrărilor, după ce a fost blocat pentru o perioadă din cauza deciziei executivului Primăriei Brașov de a reface proiectul propus inițial în 2019.
Deși pe anumite tronsoane asfaltul era încă în garanție și în stare bună, întregul tronson de aproape 13 kilometri destinat benzilor dedicate a fost tratat uniform. Astfel, stratul de uzură a început să fie frezat pe o lățime de 3-4 metri, chiar și pe porțiunile unde nu existau crăpături sau denivelări. Turnarea de asfalt suplimentară înseamnă și costuri adiționale, iar proiectul este finanțat integral din bugetul local. Fondurile europene accesate în 2019 nu au mai putut fi decontate, deoarece lucrările ar fi trebuit finalizate până la 31 decembrie 2023. Prin urmare, toate costurile sunt acoperite dintr-un împrumut contractat de Primăria Brașov, plătit din fondurile locale.
Primarul ales, George Scripcaru, a criticat risipa de bani publici, subliniind că proiectul inițial din 2019 nu prevedea astfel de lucrări. „În aceste zile, asistăm la un adevărat atentat la bugetul orașului. Sub ochii noștri, 50.000 de metri pătrați de străzi cu asfalt fără cusur sunt frezați pe o adâncime de 4 cm și reasfaltați. Proiectanții din București au ales soluția simplă, de frezare și reasfaltare, care nu le-a dat nicio durere de cap. Primăria ar fi trebuit să refuze soluția și să ceară o analiză la fața locului. Străzile Eroilor și 15 Noiembrie, asfaltate anul trecut și aflate încă în garanție, nu aveau nevoie de aceste lucrări”, a explicat Scripcaru.
Proiectul nu ar fi luat în calcul ridicarea la cotă a gurilor de canalizare, generând astfel cheltuieli suplimentare. Scripcaru a menționat că benzile dedicate ar fi putut fi realizate simplu, prin colorare distinctă și marcaje rutiere, economisind timp și bani. „Executantul este o firmă mult criticată de actualul primar Coliban înainte de 2020, dar reevaluată acum”, a punctat Scripcaru.
Primarul Allen Coliban a oferit explicații pentru a clarifica aspectele semnalate de Scripcaru. Coliban a precizat că din cauza traficului intens al autobuzelor, pe prima bandă de circulație s-au identificat probleme precum zone șlefuite, vălurite, crăpături multiple, și că frezarea asfaltului existent este necesară pentru a remedia aceste probleme. „Conform normativelor, stratul de uzură existent prezintă denivelări semnificative și trebuie înlocuit pentru a spori capacitatea portantă a drumului”, a explicat Coliban.
Coliban a adăugat că proiectul include marcaje longitudinale noi, indicatoare, separatoare de sens și benzi rezonatoare, toate lucrările fiind executate pe o suprafață pentru care executantul își asumă o garanție de bună execuție de 60 luni (5 ani). În plus, se va realiza ridicarea la cotă a gurilor de canalizare și înlocuirea capacelor deteriorate.
The post Treabă „chibzuită”, dar păguboasă, din buzunarul brașovenilor? first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.