În această noapte,17 spre 18 septembrie 2024, cerul oferă un spectacol astrologic de mari dimensiuni, o eclipsă parțială de Lună, vizibilă în România. Faza de Lună Plină se va produce la ora 05:34, iar pe tot parcursul nopții, Saturn va putea fi observat în dreapta Lunii. Eclipsa va începe la ora 03:39, când Luna intră în penumbra Pământului, moment în care va fi vizibilă înspre sud-vest.
Partea cea mai interesantă a fenomenului va începe în jurul orei 05:30, când partea de sus a Lunii va căpăta o culoare distinctă. Faza maximă a eclipsei va avea loc la 05:44, când Luna va fi parțial acoperită de umbra Pământului. După acest moment, Luna își va recăpăta treptat strălucirea, ieșind complet din umbră la 06:16 și din penumbră la 07:05.
Acest spectacol cosmic este o oportunitate rară de a observa îndeaproape procesul prin care Luna trece prin umbra Pământului. Următoarea eclipsă totală de Lună vizibilă din România va avea loc pe 14 martie 2025.
De-a lungul timpului, eclipsele de Lună au avut un rol important în mitologie și știință. Primul fenomen astrologic de acest fel a fost consemnat în anul 3450 î.e.n. Oamenii din vechime credeau că Soarele sau Luna erau „înghițite” de balauri sau vârcolaci. Astăzi, însă, știm că aceste fenomene oferă cercetătorilor date prețioase despre atmosfera Pământului și despre comportamentul scoarței lunare.
The post Spectacol cosmic: O eclipsă parțială de Lună va lumina cerul în noaptea de 17 spre 18 septembrie, între constelațiile Varsător și Pești appeared first on albapesurse.