Radio Hit FM

From the blog

Specialiștii în Protecția Mediului recomandă măsuri urgente pentru a contracara valul de căldură extremă din România

Având în vedere temperaturile tropicale care vor domina România în următoarele zile, specialiștii în Protecția Mediului au elaborat o serie de măsuri pentru autoritățile locale, menite să protejeze viața și sănătatea oamenilor, animalelor și păsărilor.

Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Laurențiu Păștinaru, a lansat un apel public autorităților locale, în special primarilor, solicitând luarea tuturor măsurilor pentru reducerea efectelor caniculei. El a subliniat importanța cheltuirii resurselor necesare pentru a ușura viața oamenilor și animalelor în zilele caniculare, recomandând udarea străzilor cât mai des, activarea fântânilor arteziene, irigarea spațiilor verzi și montarea corturilor anti-caniculă.

Câteva grade mai puțin contează în zilele în care temperaturile exterioare depășesc cu mult limita confortului termic în localități. Fac un apel la toate primăriile din țară să ia măsuri care pot proteja sănătatea oamenilor, a animalelor fără stăpân și a păsărilor sălbatice. În astfel de situații nu trebuie să existe justificări de tipul „nu avem bani să stropim străzile”, „e prea scump să pornim seara fântânile arteziene” sau „nu ne permitem să irigăm parcurile”, pentru că sănătatea publică și cea a mediului sunt cele mai importante pe termen lung și justifică orice efort. Aceste practici chiar pot face aerul mai respirabil în zilele caniculare”, a declarat Păștinaru.

Cele 10 reguli de supraviețuire pe caniculă

Specialiștii de la APM au elaborat un decalog al intervențiilor pe care le pot face primăriile în timpul zilelor caniculare pentru a reduce efectele resimțite de oameni, animale și păsări. Iată cele 10 practici anti-caniculare propuse de APM:

  1. Irigarea spațiilor verzi din parcuri la primele ore ale dimineții sau după apusul soarelui.
  2. Umplerea cu apă a lacurilor și iazurilor din locurile publice pentru a face aerul mai respirabil.
  3. Montarea corturilor anti-caniculă în punctele intens circulate din localități.
  4. Pornirea fântânilor arteziene stradale sau din parcuri pe timpul zilei și seara.
  5. Strângerea deșeurilor de pe străzi pentru a evita mirosurile neplăcute și riscurile de sănătate.
  6. Măturatul mecanizat cât mai frecvent înainte de stropirea străzilor pentru a reduce particulele de praf.
  7. Umidificarea drumurilor pentru a răcori zonele locuite, seara, pe timpul nopții sau dimineața.
  8. Limitarea lucrului în spațiile exterioare în mijlocul zilei și asigurarea hidratării angajaților.
  9. Amplasarea de recipiente cu apă pentru animalele fără stăpân și păsările sălbatice.
  10. Curățarea vegetației lacurilor din parcuri pentru a preveni eutrofizarea și moartea organismelor acvatice.

Zile de foc în perioada 8-21 iulie

Canicula va pune stăpânire pe întreaga țară, cu maxime în Banat și Moldova. În zona Brașovului este cod galben de caniculă și se anunță nopți tropicale, temperaturile nocturne nu vor coborî sub 20 de grade Celsius.

The post Specialiștii în Protecția Mediului recomandă măsuri urgente pentru a contracara valul de căldură extremă din România first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.