Radio Hit FM

From the blog

Se vor face dotări performante în lupta cu bolile oncologice, prin fonduri europene, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov 

În cadrul unei ședințe extraordinare desfășurate ieri, Consiliul Județean Brașov a aprobat proiectul „Dotarea cu echipamente medicale specifice anatomiei patologice, necesare pentru diagnosticul cancerului, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov”. Proiectul va fi finanțat prin Programul Sănătate, gestionat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Plenul Consiliului Județean a aprobat valoarea totală a proiectului, care se ridică la 6.823.450,44 lei cu TVA. Contribuția proprie a autorității județene este de 136.469,03 lei (inclusiv TVA), aceasta reprezentând achitarea cheltuielilor neeligibile și contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului. De asemenea, a fost aprobat acordul de parteneriat între Județul Brașov și Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, necesar pentru implementarea proiectului.

Specialiștii Consiliului Județean au beneficiat de sprijinul Agenției de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov în pregătirea și încărcarea documentației pe platforma MySMIS, respectând termenul-limită de depunere de 15 iunie.

Proiectul prevede achiziționarea unor echipamente de ultimă generație, incluzând: sistem informatic de management al laboratorului cu scanner pentru patologie digitală, sistem automat de arhivare digitală a lamelor și blocurilor, masă de orientare complet echipată, sistem automat de imprimare a codurilor de bare pe casete și lame, sistem automat de imunohistochimie, sistem automat de colorare și montare a lamelor, procesor automat de țesut cu tehnologie rotațională, stație completă pentru includerea în parafină, microscop cu cameră foto cu fluorescență pentru imagini fish, microscop pentru captare, arhivare și prelucrare imagini, microtom automat și aparat vacuum.

În prezent, activitatea laboratorului de anatomie patologică din cadrul Spitalului Județean Brașov permite diagnosticarea diferitelor afecțiuni oncologice prin tehnici clasice și speciale (testări imunohistochimice). Timpul necesar pentru elaborarea diagnosticului poate varia între 30 și 60 de zile lucrătoare, în funcție de necesitatea unor testări suplimentare în centre specializate.

Proiectul își propune să eficientizeze activitatea laboratorului, reducând timpul necesar pentru diagnosticare și crescând acuratețea rezultatelor. Digitalizarea laboratorului va permite o flexibilitate mai mare pentru medicii anatomopatologi în vizualizarea materialelor scanate și solicitarea rapidă a unor opinii secundare, reducând astfel eventualele deficiențe de diagnostic.

„Nevoile semenilor noștri care se confruntă cu boli oncologice sunt mari și le suntem datori cu asigurarea celor mai performante condiții de diagnosticare și tratament. Acesta este primul proiect axat pe modernizarea laboratorului de anatomie patologică al Spitalului Clinic Județean de Urgență. Totodată, este primul proiect pregătit pe Programul Sănătate – un program al exercițiului financiar 2021-2027, finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională și Fondul Social European Plus. În scurt timp vor urma și altele. Această nouă finanțare asigurată de Comisia Europeană contribuie la sprijinirea implementării Strategiei Naționale de Sănătate 2023-2030 și a strategiei noastre la nivel județean, prin investițiile în asistența prespitalicească și spitalicească, precum și în reziliența sistemului de sănătate. Vom continua să urmărim programele de finanțări europene și guvernamentale eligibile pentru Consiliul Județean și să depunem cât mai multe proiecte, deoarece planurile noastre de dezvoltare a județului Brașov în toate domeniile sunt ambițioase,” a declarat președintele Consiliului Județean Brașov, Constantin Todorică Șerban.

The post Se vor face dotări performante în lupta cu bolile oncologice, prin fonduri europene, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov  first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.