Radio Hit FM

From the blog

Se fac scenarii referitoare la taxele ce ar putea fi implementate începând din 2025

Specialiștii în economie de la PSD și PNL explorează mai multe scenarii referitoare la taxele ce ar putea fi implementate începând din 2025. Aceste scenarii nu reprezintă încă decizii politice definitive, dar surse politice indică direcțiile posibile de acțiune. Mai mult, sunt șanse mari să se majoreze și impozitul pe profit, dar şi unele taxe pe consum, precum TVA, spune analistul economic Adrian Negrescu.

Una dintre variantele aflate în discuție este creșterea TVA cu 1, 2 sau 3 puncte procentuale, ceea ce ar însemna un TVA de 20%, 21% sau 22%. Nivelul acestei creșteri va depinde de eficiența implementării sistemelor e-Factura și e-TVA, conform surselor politice.

Acest scenariu include și majorarea impozitului pe venit de la 10% la 16%, o propunere discutată de aproximativ trei ani în diverse medii politice și cu specialiști externi. Discuțiile s-au intensificat în ultima perioadă, dar se dorește ca nivelurile contribuțiilor să rămână neschimbate.

În paralel, se intenționează înghețarea tuturor cheltuielilor bugetare pentru o perioadă de doi ani, conform informațiilor furnizate de Hotnews.ro.

În legătură cu e-TVA, specialiștii vor fi invitați de Ministerul Finanțelor la o discuție pentru a evalua și modifica termenele actuale, cum ar fi perioada de cinci zile în care trebuie soluționate discrepanțele din datele ANAF.

The post Se fac scenarii referitoare la taxele ce ar putea fi implementate începând din 2025 first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.