Radio Hit FM

From the blog

Saschiz, unul din satele transilvănene care l-au fermecat pe Regele Charles al III-lea, Se Dezvoltă cu Fonduri Europene

Unul dintre satele din Transilvania care l-au fermecat pe regele Charles al III-lea beneficiază de o infuzie importantă de fonduri europene destinate finanțării unor proiecte de restaurare a monumentelor istorice. Prin intermediul a trei astfel de investiții, localitatea Saschiz din județul Mureș își îmbunătățește radical capacitatea de a atrage noi turiști, atât din țară, cât și din străinătate.

În total, cele trei proiecte au o valoare de peste 30 de milioane de lei, din care 28 de milioane de lei (5,6 milioane de euro) sunt fonduri europene. Unul dintre acestea, respectiv restaurarea turnului-clopotniță al bisericii fortificate, a fost finalizat în 2021. Al doilea proiect, privind restaurarea cetății țărănești de refugiu, va fi încheiat în august 2024. Ultimul proiect, prin care se va reamenaja piața centrală a comunei, va fi demarat în a doua parte a acestui an.

Atracția principală a localității Saschiz este Biserica Evanghelică „Sfântul Ștefan” cu turnul-clopotniță, asemănător celui din Sighișoara, veche de 500 de ani, care a fost inclusă, în 1999, pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Proiectul privind restaurarea turnului bisericii a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, având o valoare totală de 2,23 milioane de lei, din care 2,16 milioane de lei a reprezentat finanțarea nerambursabilă.

La o distanță de aproximativ trei kilometri de centrul localității se află vechea cetate țărănească de refugiu, construită în secolul al XIV-lea. Proiectul de restaurare are o sumă de peste 8,4 milioane de lei, din care 8,2 milioane de lei reprezintă finanțare nerambursabilă din fonduri europene. Cetatea este în prezent în ultima fază de restaurare și a găzduit deja evenimente publice, cum ar fi Sărbătoarea Rabarbărului, organizată în 5 mai 2024.

Recent, a fost semnat un nou contract finanțat din fonduri europene prin care zona pieței centrale din vecinătatea bisericii fortificate va fi amenajată, restaurată și modernizată. Valoarea investiției se ridică la 24,4 milioane de lei, din care suma de 18 milioane de lei reprezintă finanțarea nerambursabilă. Proiectul se va derula pe o perioadă de trei ani, având ca obiectiv reamenajarea și accesibilizarea unei suprafețe de 11.824 de metri pătrați ai pieței centrale din situl rural Saschiz, parte a patrimoniului UNESCO.

Saschizul este renumit pentru peisajul său cultural și ecologic, fiind parte a unor trasee de cicloturism care leagă satele săsești din zonă. Vizitatorii pot găsi cazare și masă la peste 20 de pensiuni din Saschiz și din satele apropiate. Traseele de cicloturism, care însumează peste 500 km, oferă oportunități pentru plimbări și explorări în natură, pe jos sau cu bicicleta.

Proiectele de restaurare și modernizare din Saschiz nu doar că protejează și pun în valoare patrimoniul istoric, ci contribuie semnificativ la dezvoltarea turismului și la creșterea calității vieții localnicilor. Aceste investiții, susținute de fonduri europene, vor transforma Saschizul într-o destinație de top pentru iubitorii de cultură, istorie medievală și natură.

The post Saschiz, unul din satele transilvănene care l-au fermecat pe Regele Charles al III-lea, Se Dezvoltă cu Fonduri Europene first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.