Ceea ce toată lumea așteaptă încă de la încheierea ediției 2023, se întâmplă în doar câteva zile, începând de vineri, 26 iulie. Sărbătoarea Muzicii se întoarce în Cetatea Alba Carolina, gata să o cucerească sonor în cel mai clasic mod posibil. Iar deschiderea va fi una pe măsura așteptărilor. De la ora 19.00, în curtea Palatului Principilor Transilvaniei, Cătălin Răducanu este gata să livreze un mix eclectic de clasic, jazz și folclor, de pian și de țambal, într-un spectacol unic: Un artist, Un pian, Un țambal.
Spectatorii, albaiulieni și turiști deopotrivă, vor fi martori nu doar ai unui act artistic plin de verva și virtuozitatea specifică unui talent unic, ci vor vedea și asculta cum Muzica poate impresiona indiferent de instrument sau stilul în care este abordată. Cu un fir narativ pe care muzicianul-povestitor îl va depăna în fața publicului, cei prezenți vor fi martori la căderea barierelor etnice și sociale care – în mod fals – sunt ridicate tocmai de muzica pe care o ascultăm.
Cătălin Răducanu este absolvent al Colegiului Național de Arte „Dinu Lipatti” și al Universității Naționale de Muzică din București. A studiat pianul cu Alma Peter și cu Vlad Dimulescu, Dana Borșan și Viniciu Moroianu. A câștigat numeroase concursuri naționale cât și internaționale, având privilegiul de a susține concerte în Germania, Ungaria, Franța și Italia.
A susținut recitaluri si concerte la Școala Americană, Tinerimea Română, Teatrul Act, Muzeul “George Enescu”, Ateneul Român, Opera Națională București, Filarmonica “Ion Dumitrescu” din Râmnicu-Vâlcea, Filarmonica din Brașov, Casa Lipatti etc. A participat la Festivalul “Serile Lipatti” (2013 – 2014) și la la Festivalul de Jazz de la Constanța, „Jazz up Sea”.
Programul pregătit de Cătălin pentru Sărbătoarea Muzicii 2024 de la Alba Iulia e unul special, menit să ajungă la inimile tuturor celor care, fără îndoială, vor face neîncăpătoare curtea Palatului Principilor:
CLASIC
Domenico Scarlatti – Sonata în mi major, K. 380
Ludwig van Beethoven – Rondo a capriccio op. 129
Serghei Rachmaninov – Preludiu op. 23, nr. 5, în sol minor, op. 23, nr. 2, în sib major, op. 23, nr. 4, în re major
György Ligeti – Selecțiuni din Musica Ricercata
Sostenuto – Misurato – Prestissimo – Allegro con spirito
VIII. Vivace. Energico X. Vivace. Capriccioso
JAZZ
Thelonious Monk – Blue Monk
Victor Young – Stella by Starlight
João Bosco – Incompatibilidade de Gênios
Improvizații pe teme din Mociriță cu trifoi, Leliță Ioană, Pe deal pe la cornățel
IMPROVIZAȚII LA ȚAMBAL PE TEME FOLCLORICE
Toni Iordache – Baladă Haiducească
Toni Iordache – Horă din Muntenia
Grigoraș Dinicu – Hora Staccato
Toni Iordache – Picături de untdelemn
Spectacolul de la Alba Iulia este, de fapt, avanpremiera unui întreg sezon de show-uri marca inconfundabilă Cătălin Răducanu, turneu ce va trece prin Deva, Brașov, Arad, Constanța sau Iași și se va încheia pe 5 octombrie, la Ateneul Român din București.
De la ora 20:30, „ostilitățile” se mută pe scena mare, din Piața Cetății, pentru alt spectacol fabulos. „Tango simfonic interbelic: ritmuri și pasiuni” este spectacolul adus special la Sărbătoarea Muzicii din Alba Iulia de Analia Selis și Târgu Mureș Orchestra, condusă de Remus Grama.
Analia Selis s-a născut la Tucumán, Argentina, în 1977. În 1998, a absolvit cursurile de pedagogie muzicală ale Universității de Muzică San Miguel de Tucumán, iar în 2002 cursurile de interpretare vocală din cadrul Longy School of Music din Boston (SUA). În 2003 s-a mutat la București, unde locuiește și în prezent.
În 2004 a obținut premiul III al Festivalului Internațional Cerbul de Aur (Brașov, România), unde a reprezentat Argentina. Între 2005 și 2014 a repurtat multe succese în cariera sa de cântăreață de pop latino-american, devenind foarte cunoscută în România, unde a interpretat pe cele mai prestigioase scene și a fost invitată a celor mai importante posturi de televiziune și de radio. În 2014 a început să cânte tango, desfășurând turneul național Vă place Tango?. Între 2015 și 2019 a lansat trei mari proiecte de succes: Tango Simfonic (prima ediție), Tango Simfonic „Milonga de mis amores” (ediția a doua) și ArgEnTango. În acest timp a colaborat cu toate orchestrele din România și cu mari orchestre din Elveția (Biel Solothurn Symphony Orchestra), Cehia (Hradec Králové Philharmonic Orchestra), Lituania (Klaipėda Symphony Orchestra), Argentina (National University of Tucumán Symphony Orchestra), sub bagheta unor mari dirijori precum József Horváth, Tiberiu Soare, Radu Popa, Cristian Oroșanu sau Kaspar Zehnder.
Pentru ediția din 2024 a Sărbătorii Muzicii de la Alba Iulia, Analia Selis a pregătit un spectacol remarcabil, alături de Târgu Mureș Orchestra, dirijată de maestrul Remus Grama. Timp de aproximativ două ore, publicul va avea ocazia să descopere savoarea unică a tangoului argentinian pur, tradus și adaptat în română.
„Interbelic Simfonic” este un proiect de suflet al Analiei Selis, dedicat publicului său din România, ca rezultat al multor ani de dragoste și respect față de acesta.
Organizată pentru prima oară în 1982, în Franța, Sărbătoarea Muzicii – Fête de la Musique a devenit rapid un fenomen global, peste 120 de țări și mai bine de 1000 de orașe din toată lumea îmbrățișând conceptul și transformându-l în cea mai amplă manifestare muzicală de pe planetă.
De 11 ani, Alba Iulia s-a alăturat celor care celebrează sunetul în cele mai elevate forme ale sale și organizează, în fiecare vară, Sărbătoarea Muzicii. Anul acesta, evenimentul organizat de Primăria Alba Iulia prin Centrul Cultural Palatul Principilor este susținut de Star Transmission, Star Assembly, Benzinăriile Europa, Jidvei, Caraiman și Borsec.
Programul complet al celor trei seri de spectacole incluse în proiectul Sărbătoarea Muzicii 2024 este disponibil pe turism.apulum.ro și pe canalele oficiale de comunicare ale municipalității din Alba Iulia și ale Centrului Cultural Palatul Principilor.
În caz de vreme nefavorabilă, spectacolele din curtea Palatului Principilor Transilvaniei vor fi susținute în Sala Dietei, iar cele din Piața Cetății, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.
Citește și:
The post Sărbătoarea Muzicii: Analia Selis și Târgu Mureș Orchestra în prima zi a evenimentului de la Alba Iulia appeared first on albapesurse.