Radio Hit FM

From the blog

Primul complex de reabilitare a urșilor din România inaugurat pe Valea Timișului, la Brașov

Primul complex de reabilitare a urșilor din România a fost inaugurat miercuri pe Valea Timișului, la Brașov, de către Ministrul Mediului, Mircea Fechet, deși până acum s-au parcurs mai multe etape ale proiectului. Acest centru, parte a proiectului „Implementarea planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România”, este realizat în parteneriat cu Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt R.A., Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”.

Potrivit Biz Brașov, complexul va găzdui pui de urs, ursoaice cu pui și masculi maturi care creează probleme în zonele locuite și nu mai pot fi relocați din cauza comportamentului deviant. Centrul de reabilitare va fi construit pe o suprafață de 61,18 hectare, capacitatea acestuia fiind de aproximativ 100 de exemplare.

„România a dovedit că este capabilă să gestioneze cea mai mare populație de urs brun din Europa și să asigure condițiile necesare ca aceasta să prospere. În Munții Carpați trăiesc între 6.400 și 7.200 de exemplare, puțin peste 40% din populația de urși a Europei. Prin acest proiect și prin măsurile luate pentru a menține o populație viguroasă de carnivore mari, inclusiv urși, dar care protejează activitățile umane din comunitățile agricole și de vânătoare, demonstrăm că România poate deveni un exemplu la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește conservarea ursului brun”, a declarat Mircea Fechet.

Proiectul, finanțat prin POIM 2014-2020 și continuat prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027 (PDD), are ca obiectiv menținerea pe termen lung a stării de conservare a populației de urs brun și a habitatului său. Valoarea totală a bugetului alocat realizării complexului este de aproximativ 10 milioane de lei, din care 6,5 milioane de lei pentru lucrările de construcție, fondurile fiind nerambursabile (85% fonduri europene și 15% fonduri de la bugetul de stat).

Până în prezent, au fost achiziționate echipamente esențiale pentru funcționarea complexului, inclusiv o dronă, două funiculare pentru hrănirea urșilor și o cușcă de transport. Lucrările pentru branșamentul electric și construcția gardului metalic perimetral sunt în derulare. Complexul va dispune și de servicii medical-veterinare de specialitate, precum și de un sistem de supraveghere foto-video perimetral.

Acest proiect vine ca răspuns la nevoia de a gestiona eficient populația de urs brun din România, în contextul în care țara noastră deține peste 40% din populația de urși a Europei.

The post Primul complex de reabilitare a urșilor din România inaugurat pe Valea Timișului, la Brașov first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.