Radio Hit FM

From the blog

Ortodocşii sărbătoresc Rusaliile, una dintre cele mai vechi sărbători creştine

Ortodocşii sărbătoresc, duminică şi luni, Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli, cunoscută în popor drept Duminica Mare sau Rusaliile. Sărbătoarea Rusaliilor este una dintre cele mai vechi sărbători creştine, împreună cu cea a Paştilor, şi datează încă din vremea apostolilor lui Hristos.

Tradiții și obiceiuri

În unele zone ale ţării, în duminica Rusaliilor, se împart farfurii frumos împodobite pentru cei vii. Deoarece Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh sunt într-o legătură nemijlocită, lunea de după duminica Rusaliilor este consacrată proslăvirii Sfintei Treimi.

În Oltenia, grupuri de câte şapte-opt căluşari merg din casă în casă pentru a colinda şi a alunga spiritele rele, iar oamenii îi întâmpină cu frunze de nuc, cu pelin, usturoi, apă şi sare.

În Ardeal există obiceiul cunoscut ca „udatul nevestelor”, când femeile sunt stropite cu apă pentru a fi sănătoase şi frumoase tot restul anului. Totodată, în alte zone, oamenii îşi împodobesc casele şi gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga răul şi bolile.

Credințe populare

În credinţa populară, Rusaliile reprezintă spiritele morţilor, numite în popor iele sau zâne rele. Se crede că Rusaliile sunt spiritele morţilor care, după ce au părăsit mormintele la Joimari şi au petrecut Paştile cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în locurile lor de sub pământ şi încep să facă rele oamenilor.

Aceste spirite stau pe lângă izvoare şi pot, prin cântecele lor, să ia minţile oamenilor şi să-i îmbolnăvească. Boala nu poate fi înlăturată decât de puterea dansului căluşarilor. Bătrânii satelor cred că, dacă eşti bolnav, de Rusalii te poţi face bine după ce vătaful căluşarilor trece cu pasul peste tine.

Superstiții

În tradiţia populară se spune că numai până la Sânziene plantele au puteri vindecătoare. În alte zone, femeile fac descântece pentru alungarea Ielelor, iar uşile se ung cu usturoi, pentru că se crede că aşa va fi păzită casa de rele şi ghinion tot restul anului.

De asemenea, se spune că cine nu respectă sărbătoarea Rusaliilor, va fi pedepsit de Iele, care provoacă boala denumită popular „luat din Rusalii”. Totodată, nu este bine să te cerţi cu cineva în ziua de Rusalii, pentru că vei fi „luat din Rusalii”.

Sărbătoarea Rusaliilor este un moment de profundă semnificaţie spirituală pentru credincioşi, dar şi o ocazie pentru a menţine vii tradiţiile şi obiceiurile populare. De la ritualurile căluşarilor la credinţele legate de Iele, Rusaliile aduc o combinaţie unică de sacru şi folclor, perpetuate din generaţie în generaţie.

The post Ortodocşii sărbătoresc Rusaliile, una dintre cele mai vechi sărbători creştine first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.