Radio Hit FM

From the blog

Ordonanța privind comasarea alegerilor pe 9 iunie rămâne valabilă! Curtea Supremă a respins sesizarea ÎCCJ cu privire la neconstituționalitatea actului normativ

Ordonanța de urgență privind comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, programate pentru 9 iunie, rămâne în vigoare după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a respins sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) privind neconstituționalitatea acestui act normativ, informează Agerpres citând surse din CCR.

Decizia vine în urma unei cereri formulate de partidul REPER în luna martie, prin care se solicita sesizarea Curții Constituționale asupra excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor OUG 21/2024. Această ordonanță a fost adoptată pe 8 martie 2024 și prevede comasarea alegerilor locale cu cele pentru Parlamentul European.

La constituirea Biroului Electoral Central (BEC) pe 16 martie, au fost respinse cererile partidelor REPER și PMP de a avea reprezentanți în BEC, invocându-se prevederile ordonanței de comasare a alegerilor. În urma acestui refuz, REPER a deschis un proces la ÎCCJ contestând procesul-verbal de constituire a BEC, însă contestația a fost respinsă de judecători.

Cu toate acestea, magistrații au admis cererea REPER de sesizare a CCR cu privire la ordonanța de comasare a alegerilor. „Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale a României formulată de petentul Partidul Reînnoim Proiectul European în România – REPER. Sesizează Curtea Constituţională a României cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor OUG 21/2024, în ansamblul său. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, astăzi, 19 martie 2024”, se arată în hotărârea instanţei.

Ordonanța de urgență 21/2024 prevede că din BEC fac parte membrii propuși de partidele politice parlamentare și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale cu grup parlamentar propriu în cel puțin una dintre Camerele Parlamentului la data constituirii acestuia, în urma alegerilor din 2020. De asemenea, partidele și organizațiile cetățenilor care au obținut mandate la alegerile pentru Parlamentul European din 2019 pot desemna membri în BEC.

Partidele politice care pot desemna reprezentanți în BEC, conform adresei Autorității Electorale Permanente, sunt: PSD, PNL, USR, AUR, UDMR, Pro România și PMP.

Decizia CCR confirmă validitatea ordonanței și permite desfășurarea alegerilor comasate pe 9 iunie, conform planificării inițiale.

The post Ordonanța privind comasarea alegerilor pe 9 iunie rămâne valabilă! Curtea Supremă a respins sesizarea ÎCCJ cu privire la neconstituționalitatea actului normativ first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.