Operatorii de telefonie mobilă din România vor trebui să furnizeze Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) date detaliate despre toate telefoanele conectate la rețea, incluzând denumirea producătorului, a terminalului și versiunea sistemului de operare. Această măsură, publicată miercuri în Monitorul Oficial, are termen limită 8 ianuarie 2025 și vine în contextul introducerii tehnologiei IP pentru transmiterea datelor la apelurile de urgență 112 efectuate de pe telefoanele 4G și 5G, facilitând astfel o localizare mai precisă a apelurilor de urgență.
ANCOM a adoptat aceste modificări pentru a îmbunătăți modul în care datele din rețelele operatorilor de telefonie mobilă sunt transmise către Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), administratorul sistemului 112, atunci când sunt raportate urgențe. Potrivit Hotnews.ro, oficialii ANCOM au declarat că „decizia deschide calea utilizării de servicii multimedia de comunicații de urgență prin intermediul comunicațiilor pe suport IP”, oferind posibilitatea implementării serviciilor de conversație totală, ce permit utilizatorilor să treacă liber între comunicarea vocală, text, video și alte medii, în funcție de preferințele și nevoile lor în timp real. Aceste servicii de comunicații de urgență multimedia vor fi disponibile până în 2027.
Operatorii de telefonie mobilă vor trebui să transmită de două ori pe an către ANCOM o situație statistică cu terminalele conectate la rețea. Aceste rapoarte vor include denumirea producătorului, denumirea terminalului, versiunea sistemului de operare (dacă este disponibilă), precum și anumite capabilități ale telefoanelor (VoLTE, 4G, 5G, GNSS). Prima transmitere a acestor date trebuie să aibă loc până la 8 ianuarie 2025, pentru perioada 1 august 2024 – 30 decembrie 2024.
Actul normativ publicat recent completează măsurile adoptate anul trecut de Guvern pentru a crește precizia localizării apelurilor efectuate la 112. În prezent, localizarea apelurilor se realizează pe baza acoperirii celulei GSM și a GPS-ului telefoanelor inteligente. Aceste metode oferă localizarea în 99,9% din apeluri, dar pot avea arii de localizare mari, de peste 12,5 km2 în 58% dintre cazuri și peste 50 km2 în 25% dintre ele. Noua configurație va permite localizarea apelurilor la 112 cu precizii mult mai mari, de ordinul zecilor sau sutelor de metri, în funcție de tehnologia de comunicații mobile utilizată. Localizarea precisă se va realiza atât prin telefonul mobil, cât și prin rețea.
The post Operatorii de telefonie mobilă, obligați să transmită date despre telefoanele conectate la rețea până în 2025 first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.