NATO va desfășura până la 10 nave, avioane și drone navale în Marea Baltică pentru a proteja infrastructura critică subacvatică, ca răspuns la recentele incidente de sabotaj. Decizia a fost luată de opt state membre NATO în urma unui summit organizat de Finlanda și Estonia, pe fondul deteriorării unor cabluri submarine, Rusia fiind suspectată de implicare.
Pe 25 decembrie, patru cabluri de telecomunicații și unul electric au fost avariate, iar autoritățile finlandeze suspectează nava rusească „Eagle S”, parte a așa-numitei „flote fantomă”. În acest context, NATO a anunțat misiunea „Baltic Sentry”, menită să monitorizeze și să răspundă ferm la orice amenințări asupra securității maritime.
Secretarul general NATO, Mark Rutte, a avertizat că acțiunile ostile vor avea consecințe: „Orice atac asupra infrastructurii noastre va fi întâmpinat cu un răspuns robust și decisiv”. Planul prevede măsuri ferme de descurajare și protecție, inclusiv dreptul de a interveni asupra navelor suspecte în conformitate cu dreptul internațional.
Tensiunile din regiune s-au intensificat după sprijinul occidental acordat Ucrainei, iar activitățile suspecte ale navelor rusești au amplificat îngrijorările privind securitatea și stabilitatea în Marea Baltică.
The post NATO lansează patrule pentru protejarea infrastructurii submarine din Marea Baltică appeared first on albapesurse.