Radio Hit FM

From the blog

Festivalul „Măsura laptelui” din Șirnea: O sărbătoare a tradițiilor românești

Primăria și Consiliul Local Fundata, în colaborare cu Asociația „De La Români Pentru Români” și sprijiniți de Consiliul Județean Brașov, organizează în această duminică cea de-a 55-a ediție a Festivalului tradițional „Măsura laptelui” din satul Șirnea. Satul, cunoscut ca fiind primul sat turistic din România, a primit acest titlu în 1968.

Festivalul oferă vizitatorilor oportunitatea de a experimenta lumea pastorală a ciobanului român. Aceștia vor putea savura mâncăruri tradiționale, asculta muzică populară și observa scene de viață cotidiană și jocuri pastorale specifice zonei.

Sărbătoarea va debuta cu ritualul de muls al animalelor și măsurarea laptelui, o practică pastorală veche folosită pentru a determina cantitatea de brânză ce se cuvine fiecărui proprietar de animale la sfârșitul sezonului, în toamnă, când stâna este desființată.

Vizitatorii vor putea degusta o gamă variată de produse tradiționale pregătite de gospodinele satului, printre care bulz ciobănesc, tocană, pastramă de oaie la jar și mămăligă cu brânză.

Evenimentul va avea loc pe dealul Pleașa Șirnii, începând cu ora 11:30. Sătenii din Șirnea, împreună cu autoritățile locale, au pus mult suflet în organizarea acestui festival, menținând vie tradiția și cultura locală.

Această manifestare nu ar fi fost posibilă fără sprijinul Consiliului Local și al Primăriei comunei Fundata, județul Brașov, și mai ales datorită bunăvoinței locuitorilor satului Șirnea.

The post Festivalul „Măsura laptelui” din Șirnea: O sărbătoare a tradițiilor românești first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.