Festivalul Cobor între Stejari, organizat de Fundația Conservation Carpathia, a oferit în acest weekend șansa descoperirii unei frumuseți aparte a pajiștilor seculare. Participanții s-au bucurat de muzică live și activități inedite, în inima naturii. Evenimentul a avut loc pe 22 și 23 iunie, la Ferma de Biodiversitate Cobor, în pitorescul sat transilvănean Cobor, din județul Brașov, fiind o experiență de neuitat în minivacanța de Rusalii.
Cu o varietate de activități pregătite pentru participanți, festivalul și-a propus să furnizeze zile captivante pentru toți cei prezenți. Printre acestea s-au numărat vizitele la pajiștile cu puieți de stejari, tururi ghidate prin satul Cobor și explorarea Fermei de Biodiversitate Cobor, unde au putut fi admirate surele de stepă, câini din rasa Ciobănesc Carpatin și pensiunea de cai. Traseele de drumeție au fost ușor modificate, astfel încât cei care au participat la prima ediție să poată descoperi noi peisaje.
„Ne bucurăm să invităm iubitorii de natură și cultură la a doua ediție a festivalului Cobor între Stejari. Este o oportunitate unică de a redescoperi frumusețea tradițiilor transilvănene și a biodiversității locale într-un cadru spectaculos”, a declarat Victoria Donos, Director de comunicare și comunități, Fundația Conservation Carpathia.
În cele două seri de festival, curtea Fermei de Biodiversitate Cobor a fost animată de muzica live a Anei Coman, a trupei Moonlight Breakfast, plus a Tarafului de Caliu și Viorica, pe lângă Concertul Hanu’ cu Bragă.
Activitățile pentru copii și deliciile locale au fost la ele acasă, oferind o experiență de vară memorabilă. Participanții au putut lua parte la un tur ghidat pe bicicletă (contra cost), au putut să exploreze un mic târg cu meșteșugari și artizani locali, să admire o expoziție de fotografie și să se bucure de mâncăruri delicioase de la producătorii locali care au pregătit inclusiv gulaș din sură de stepă. Totodată, au putut explora universul botanic și entomologic al Colinelor Transilvaniei într-un tur captivant.
Festivalul a inclus și proiecții de filme documentare:
- Stejarii și locuitorii săi (22 iunie, 21:30) – o producție franceză ce explorează universul unui stejar de 210 ani și viețuitoarele care depind de el.
- Arhitecții Naturii (23 iunie, 21:30) – un documentar despre reintroducerea castorilor și a zimbrilor în Munții Făgăraș, subliniind importanța conservării acestor specii.
Festivalul a oferit o zonă de camping la Ferma de Biodiversitate Cobor. De asemenea, au existat opțiuni de cazare în casele de oaspeți și pensiunile din zonă.
Festivalul, realizat de Fundația Conservation Carpathia, are scopul de a valorifica pajiștile cu stejari seculari din jurul satului Cobor și de a prezenta eforturile de refacere a acestora. Începând cu 2019, fundația a plantat 550 de puieți de gorun în zonă. Prima ediție a festivalului a fost premiată în cadrul Galei Premiilor Anului 2023 în Cultură la Brașov, la categoria „Debut”.
The post Festivalul ”Cobor între Stejari” a însemnat o Sărbătoare a Naturii și a Culturii Transilvănene! first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.