Radio Hit FM

From the blog

Dosarul Revoluției, în care Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu sunt acuzați, retrimis la Parchet: ICCJ consideră rechizitoriul neclar și instanța neînvestită

Dosarul Revoluției, în care sunt acuzați fostul președinte Ion Iliescu și fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, a fost retrimis la Parchetul Militar de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), pe motivul că rechizitoriul prezentat nu era suficient de clar pentru a învesti instanța, nefiind posibilă stabilirea obiectului și limitelor judecății. Decizia de a returna dosarul este definitivă.

ICCJ a argumentat că procurorul nu a respectat obligația de a regulariza rechizitoriul, conform unei hotărâri anterioare din iunie 2024, și a constatat „inaptitudinea rechizitoriului de a învesti instanța”. De asemenea, un judecător din completul de judecată a avut o opinie separată, susținând că rechizitoriul ar fi trebuit considerat legal, iar judecata să înceapă la Curtea de Apel București.

Acest dosar vizează infracțiuni împotriva umanității comise în perioada 22-30 decembrie 1989, acuzându-i pe cei implicați de orchestrarea unei operațiuni sistematice de inducere în eroare a opiniei publice, care a contribuit la generarea unei psihoze generalizate de terorism, cauzând 857 de decese, 2382 de răniți, 585 de privări de libertate și 409 cazuri de suferințe mari.

Deși Parchetul Militar a menținut inițial dispoziția de trimitere în judecată, Înalta Curte a decis că dosarul nu poate fi judecat în forma actuală, trimițându-l înapoi pentru corecturi.

Sursa foto: Agerpres

The post Dosarul Revoluției, în care Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu sunt acuzați, retrimis la Parchet: ICCJ consideră rechizitoriul neclar și instanța neînvestită first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.