Radio Hit FM

From the blog

De Azi Intră în Vigoare Noua Lege pentru Prevenirea Consumului de Tutun și Alcool în Rândul Minorilor

Începând de astăzi, 25 iulie 2024, o nouă lege menită să prevină consumul produselor din tutun și al băuturilor alcoolice în rândul minorilor a intrat în vigoare. Potrivit Legii 233/2024, vânzătorii din magazinele sau localurile ce comercializează băuturi alcoolice, băuturi energizante sau produse din tutun vor fi obligați să ceară actele de identitate ale clienților pentru a verifica dacă aceștia au vârsta legală pentru cumpărarea unor astfel de produse.

Modificările aduse Legii 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice sunt clare. Avocatnet.ro scrie că noua prevedere legală stipulează introducerea unei obligații pentru personalul localurilor publice și vânzătorii din unitățile comerciale de a solicita consultarea actelor de identitate ale consumatorilor, pentru a verifica împlinirea vârstei de 18 ani a celor ce solicită vânzarea sau servirea băuturilor alcoolice, băuturilor energizante și produselor din tutun.

În concret, legea prevede că: „în vederea verificării împlinirii vârstei de 18 ani a cumpărătorilor și consumatorilor care solicită vânzarea, respectiv servirea băuturilor alcoolice, băuturilor energizante și/ sau produselor reglementate de dispozițiile art. 2 din Legea nr. 201/2016 privind stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor de tutun și a produselor conexe și de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor de tutun (…), membrii personalului localurilor publice și vânzătorii din unitățile comerciale au obligația de a solicita consultarea actelor de identitate ale consumatorilor”.

Nerespectarea acestei reguli atrage sancțiuni severe. Cei ce nu vor verifica vârsta înainte de vânzarea băuturilor alcoolice, a celor energizante ori a produselor din tutun riscă amenzi între 10.000 și 30.000 de lei. Noua măsură reprezintă un pas important în protejarea tinerilor și încurajarea respectării legilor privind consumul de substanțe interzise minorilor.

The post De Azi Intră în Vigoare Noua Lege pentru Prevenirea Consumului de Tutun și Alcool în Rândul Minorilor first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.