Radio Hit FM

From the blog

Contabilii, economiștii și antreprenorii protestează împotriva „terorii fiscale”

Astăzi, contabilii, economiștii și antreprenorii din România au organizat un protest de amploare în București, denumit „Fără haos în legislația fiscală”, pentru a atrage atenția asupra ceea ce ei numesc „teroarea fiscală” și măsurile adoptate de guvern fără consultare publică. Protestul, programat între orele 08.30 și 13.00, a început în Piața Victoriei, unde protestatarii s-au adunat înainte de a porni în marș spre sediul ANAF și Ministerul Finanțelor.

Reprezentanții Patronatului Antreprenorilor Contabili din România (PACR) au declarat într-un comunicat de presă că „într-o țară în care mediul de afaceri ar trebui să fie susținut și încurajat, suntem martorii unei realități alarmante: lipsa de transparență și comunicarea deficitară a instituțiilor statului, care par să adopte măsuri pe furiș, noaptea, fără consultare și fără a ține cont de impactul devastator pe care îl au asupra contribuabililor și a afacerilor.”

Potrivit PACR, „recenta publicare a OUG 69/2024 și OUG 70/2024 fără nicio consultare publică și aprobarea acestora în doar două zile reprezintă doar vârful aisbergului. Aceste ordonanțe, care includ măsuri precum e-TVA și e-Factura, nu sunt doar exemple de digitalizare prost implementată, ci și manifestări ale unui sistem care ignoră complet principiile democrației și ale dialogului social. Este revoltător cum se poate modifica o lege organică printr-un OUG, fără consultare, fără transparență și fără respect.”

Protestatarii au inițiat și o petiție intitulată „Fără haos în legislația fiscală! Vrem predictibilitate!”, care a strâns deja peste 55.000 de semnături. În petiție, organizatorii subliniază că „digitalizarea nu înseamnă birocratizare, iar e-TVA acest lucru îl reprezintă, în ambele forme publicate (…) Cerem eliminarea E-TVA și oprirea dictaturii fiscale exercitate prin ordonanțe de urgență emise noaptea.”

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) și alte organizații profesionale susțin protestul și au realizat o listă cu 10 revendicări principale, printre care eliminarea e-TVA, eliminarea obligativității transmiterii facturilor B2C în sistemul e-Factura, revenirea la Legea Prevenției, respectarea dialogului social și a transparenței decizionale, eliminarea declarațiilor redundante și compensarea concediilor medicale cu contribuțiile sociale.

O delegație a protestatarilor urmează să fie primită la Ministerul Finanțelor pentru a discuta aceste revendicări și a căuta soluții concrete pentru problemele semnalate.

The post Contabilii, economiștii și antreprenorii protestează împotriva „terorii fiscale” first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.