Radio Hit FM

From the blog

Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România! Meteorologii avertizează că vin zile cu averse, grindină și vijelii

Ciclonul care a lovit Europa se apropie de România, aducând cu el condiții meteorologice severe. Sunt anunțate ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină.

Meteorologul ANM, Mihai Huștiu, a declarat că gradul de instabilitate atmosferică este în creștere și că va cuprinde toată țara. „Activitatea ciclonică peste Europa Centrală dinspre Marea Mediterană avansează către România. Gradul de instabilitate atmosferică e în creștere. Dacă luni se vor înregistra averse, vijelii și grindină, aceste fenomene vor fi doar la munte și izolat în vest, centru și nordul țării. De marți seară, ne așteptăm ca instabilitatea atmosferică să se generalizeze în vest și sud-vest, iar miercuri și joi va cuprinde toate zonele. Vor fi averse, vânt puternic, vijelii și grindină. Marți și miercuri vor fi rafale de vânt intense, de până la 70 de kilometri pe oră. În paralel avansează și un val de aer cald și umed, care va aduce temperaturi destul de ridicate. Vor fi maxime de 28 de grade toată săptămâna, ușor scăzute în zonele unde va ploua, dar în weekend se va ajunge la maxime termice de 30 de grade. Va fi așadar o vreme caldă și instabilă”, a spus meteorologul, potrivit digi24.ro.

Vreme capricioasă în România, până în iunie. Prognoza meteo ANM pentru perioada 13 mai – 10 iunie 2024

Meteorologii avertizează asupra unei perioade de instabilitate atmosferică ridicată în România, care coincide cu una dintre cele mai ploioase perioade ale anului. În special, sunt așteptate ploi torențiale, căderi de grindină și vijelii frecvente. Cantitățile de apă pot ajunge la 30-40 de litri pe metru pătrat în doar 1-3 ore.

Meteorologul ANM, Mihai Huștiu, a explicat că, deși această instabilitate este normală pentru luna mai, atenția trebuie îndreptată către intervalul de marți după-amiază până joi, când se așteaptă ca aceste fenomene să se manifeste intens în toată țara. „În principal, ne așteptăm la ploi torențiale, la cantități mari de apă, fie prin acumulare, fie în intervale foarte scurte de timp, de până la 1-3 ore, peste 30-40 de litri. Asta înseamnă ploi torențiale, căderi de grindină destul de frecvente pentru că încă sunt mase de aer rece în altitudine și la vijelii”, a spus Mihai Huștiu.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat prognoza pentru intervalul 13 mai – 10 iunie 2024, detaliind fluctuațiile de temperatură și precipitații.

Vremea în săptămâna 13 – 20 mai

Valorile termice vor fi sub cele normale pentru această perioadă în majoritatea regiunilor, în special în est și sud-est. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în majoritatea regiunilor, în special în nord, centru, est și local în sud.

Vremea în săptămâna 20 – 27 mai

Temperaturile medii vor fi în jurul celor normale pentru această perioadă la nivel național. Cantitățile de precipitații vor fi peste cele normale în vest și sud-vest, în timp ce în restul țării vor fi apropiate de mediile multianuale.

Vremea în săptămâna 27 mai – 3 iunie

Temperaturile medii vor fi apropiate de mediile multianuale în toată țara. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale, posibil ușor deficitare în est și sud.

Vremea în săptămâna 3 – 10 iunie

Valorile termice se vor situa ușor peste normele climatologice ale perioadei la nivel național. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval în majoritatea regiunilor.

Meteorologii subliniază că deși aceste fenomene sunt tipice pentru luna mai, este important să fim pregătiți pentru ploi torențiale și alte manifestări ale instabilității atmosferice, mai ales în jumătatea de vest a țării.

The post Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România! Meteorologii avertizează că vin zile cu averse, grindină și vijelii first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.