Producătorii de medicamente generice din România atrag atenția asupra unui posibil deficit de Paracetamol și Metformin – tratamente accesibile și esențiale pentru românii care suferă de afecțiuni comune și de diabet de tip 2.
Într-un comunicat emis marți, Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) avertizează că situația ar putea afecta grav aprovizionarea cu medicamentele de bază din cauza blocajelor legislative și a impunerii unor taxe suplimentare pentru producători.
Directiva UE privind tratarea apelor urbane reziduale este considerată de APMGR „o nouă lovitură” pentru producătorii locali, fiindcă impune taxe pe care aceștia nu le pot acoperi, având în vedere reglementările stricte ale prețurilor medicamentelor. Potrivit estimărilor, dacă directivele europene vor fi aplicate, costul Paracetamolului ar putea crește cu 45%, iar cel al Metforminului cu 48%, fapt ce ar duce fie la scumpiri suportate integral de pacienți, fie la retragerea acestor medicamente de pe piață.
„Birocrația nu poate justifica pierderi de vieți sau de resurse financiare”, a declarat Simona Cocoș, președintele APMGR. Aceasta solicită măsuri urgente din partea Ministerului Sănătății, CNAS și Agenției Naționale a Medicamentului pentru a evita o criză de aprovizionare și pentru a permite accesul rapid la medicamentele generice și biosimilare, mai ieftine, dar la fel de eficiente.
Problemele legislative și administrative au dus, între 2013 și 2020, la dispariția a peste 2.000 de medicamente generice de pe piața românească. Producătorii consideră că optimizarea bugetară prin folosirea medicamentelor generice ar putea permite tratarea unui număr mai mare de pacienți, însă întârzierile administrative și taxele crescute pun în pericol accesul pacienților la tratamente accesibile.
The post Blocajele legislative amenință accesul românilor la Paracetamol și Metformin, avertizează producătorii de medicamente generice appeared first on albapesurse.