Radio Hit FM

From the blog

Avertismentul Salvamont Zărnești: Drumețiile montane devin „aventuri de Facebook” periculoase!

Acțiunile montane s-au transformat în așa-zisele aventuri de Facebook, a fost semnalul de alarmă pe care l-a tras șeful Salvamont Zărnești, Ciprian Lolu, miercuri la B1 TV, în urma incidentului cu turiștii francezi blocați pe Piatra Craiului.

Întrebat cât de periculoase sunt drumețiile neplanificate corespunzător, șeful Salvamont Zărnești a subliniat riscurile majore asociate acestora. „Uitându-ne la un bilanț în ultimii ani, ne confruntăm cu o altă tipologie de acțiune montană. Genul acela de acțiuni montane în care omul, printr-un caz nefericit, a căzut o piatră, l-a lovit, s-au transformat acum în așa-zisele aventuri de Facebook, de orice neam, și de grupuri, în care „hai să facem și noi că au făcut și alții,” a declarat Ciprian Lolu.

Lolu a explicat că echipamentul insuficient și condiția fizică precară ale turiștilor contribuie la aceste incidente. „Evident, echipamentul pe care îl au, condiția fizică și tehnică, toate sunt sub mult față de ceea ce și-au propus, și atunci efectiv apar una, două, 10 erori, care la un moment dat… se umple paharul și nu se mai poate.”

În discuție, șeful Salvamont Zărnești a făcut referire la „spiritul de turmă” al noilor turiști montani. „În cazul de față, observăm efectiv că avem situații în masă. Nu mai există cadrul acela cu un singur turist, ci șapte turiști. Efectiv, pe dispeceratul național Salvamont, șapte turiști au fost recuperați din masiv, șapte, opt, 10, ceea ce spiritul acesta de turmă uneori pe mine mă sperie,” a adăugat Lolu.

Acesta a subliniat importanța apelurilor de urgență făcute la timp, pentru a permite echipelor Salvamont să intervină eficient și să evite tragediile. „Poate dacă ar suna mai devreme, am putea schimba o rută, o strategie, astfel încât să putem veni în sprijinul lor și să evităm astfel de situații,” a concluzionat șeful Salvamont Zărnești.

Incidentul recent din Piatra Craiului, unde un grup de turiști francezi au fost blocați, servește drept avertisment asupra pericolelor reale ale drumețiilor neplanificate și echipate necorespunzător. Autoritățile montane fac un apel către toți turiștii să fie bine pregătiți și să urmeze recomandările pentru a evita incidentele nedorite.

The post Avertismentul Salvamont Zărnești: Drumețiile montane devin „aventuri de Facebook” periculoase! first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.