Radio Hit FM

From the blog

Astăzi: 10 septembrie-2024, se împlinesc 152 de ani de la moartea lui Avram Iancu, unul dintre liderii Revoluției de la 1848

La 10 septembrie 1872, Avram Iancu, eroul revoluționar și conducătorul moților din Munții Apuseni, a trecut în neființă la Baia de Criș, la vârsta de 48 de ani. Avram Iancu s-a născut în 1824, în localitatea Vidra de Sus, într-o familie cu o situație materială bună. A urmat studiile elementare la Abrud, gimnaziul la Zlatna, iar liceul la Cluj, la renumitul Liceu Piarist. Ulterior, a absolvit Facultatea de Drept din Cluj în 1845, cu calificativul „eminent”.

Deși calificat, Iancu nu a fost acceptat ca avocat din cauza lipsei de origini nobile, determinându-l să lucreze ca funcționar la Curtea de Apel din Târgu Mureș. La izbucnirea Revoluției de la 1848, s-a alăturat intelectualității transilvănene, militând pentru drepturile sociale și naționale ale românilor.

În timpul revoluției, Avram Iancu a condus cu curaj moții din Munții Apuseni, organizând apărarea împotriva armatei maghiare, mult mai numeroasă și mai bine echipată. Datorită acestor fapte, a devenit cunoscut sub numele de „Crăișorul munților”.

După înfrângerea revoluției, Iancu a călătorit la Viena pentru a cere drepturi pentru românii din Transilvania, dar s-a întors dezamăgit, primind doar promisiuni de la autoritățile austriece. Această dezamăgire profundă i-a afectat sănătatea, iar la 10 septembrie 1872, a fost găsit mort pe prispa casei brutarului Ioan Stupină din Baia de Criș.

Avram Iancu a fost înmormântat la Țebea, pe 13 septembrie 1872, sub Gorunul lui Horea, în prezența a mii de oameni din toate colțurile Transilvaniei. Moții au tras clopotele bisericilor timp de trei zile și trei nopți, în semn de doliu pentru pierderea celui care a luptat pentru libertatea și drepturile lor.

The post Astăzi: 10 septembrie-2024, se împlinesc 152 de ani de la moartea lui Avram Iancu, unul dintre liderii Revoluției de la 1848 appeared first on albapesurse.