Lui Sever Moldovan îi place să se recomande ca trecător, asumându-și prin această opțiune destinul discret al observatorului de la distanță. Retina sa reține instantaneu esențialul, mai ales când acesta este bine camuflat de patina timpului, când e cu adevărat nevoie de ochii unui artist pentru a trece dincolo de aparențe. Ca o consecință a activității cotidiene în slujba monumentelor istorice, ale căror cotloane a fost nevoit să le scotocească spre a le putea proteja de colții nemiloși ai timpului, Sever Moldovan și-a pus în slujba patrimoniului și formația de pictor și fotograf. A început cu clădirile istorice din Bistrița și împrejurimi, apoi toiagul de pelerin l-a însoțit peste tot unde a văzut ițindu-se o mulură, un ancadrament, un fragment de portal, un rest de frescă și orice altceva rămas din zestrea medievală a Transilvaniei.
Pe toate acestea penelul său le-a readus la viață într-un mod care, dincolo de valoarea artistică indubitabilă, are și o importantă conotație memorială. Pânzele sale au, în cel mai propriu sens al expresiei, o valoare de document istoric. Un elocvent exemplu este seria de lucrări dedicate bisericii evanghelice din Bistrița, cu aspectul său mohorât dar impunător de dinainte de tragedia petrecută în 9 iunie 2018, și cu silueta atât de zveltă dar acum din altă lume de după incendiul devastator.
Între ele, imaginea schimonosită de flăcări va mai putea fi văzută doar în tablourile lui Sever Moldovan, în câteva fotografii făcute de curioșii ocazionali și în filmările jurnaliștilor grăbiți să transmită o știre de mare senzație. Fără îndoială că dramatismul cu care focul a mușcat din lemnul șarpantei încă multă vreme după ce flăcările au fost stinse și remușcarea pentru un dezastru care putea fi evitat sunt stări pe care doar sensibilitatea unui artist le poate surprinde, deci le vom căuta degeaba în videoclipurile jurnaliștilor și în fotografiile de ocazie. Le vom găsi însă nealterate în tablourile lui Sever Moldovan. Le vom putea simți acum, din nou, privind tablourile care vor fi expuse la Museikon începând din 14 iunie 2024. Vor rămâne o amprentă pe inima noastră încă multă vreme după ce ochii noștri își vor fi îndreptat privirile în altă parte. (comunicat)
Citește și:
The post Artistul bistrițean Sever Moldovan expune la Alba Iulia appeared first on albapesurse.