Radio Hit FM

From the blog

Armata română se dotează cu super-rachetele Marte-ER: raza de acţiune ajunge la peste 100 de km

Prezent la BSDA, Arnaud Rousset, vice-preşedinte MBDA pe Europa, a vorbit, în cadrul unui briefing, despre cooperarea cu România pentru acest contract şi intenţia de cooperare pentru alte programe de înzestrare.

„România este o piaţă specifică pentru MBDA pentru că am petrecut multe zile, săptămâni, aici, pentru a discuta cu MApN şi cu industria locală despre care ar fi produsele din portofoliul nostru care l-ar putea interesa şi care ar fi capabilităţile pe care le-am putea oferi pentru a satisface nevoile armatei. Pentru noi, acest BSDA este special pentru că am reuşit să obţinem contractul pentru dotarea elicopterelor pentru Forţele Navale. Este un pas important pentru noi pentru că este, credem, începutul unei cooperări pe termen lung. După discuţii cu clientul şi cu echipa noastră, am ajuns la o soluţie care a fost selectată, în cele din urmă, pentru Forţele Navale. Evident, mai sunt şi alte proiecte pe care le urmărim. Suntem o companie de rachete doar, nu producem drone, tancuri sau alte echipamente, dar putem livra capabilităţi excelente”, a spus Arnaud Rousset, pentru jurnaliştii români.

Rousset a vorbit şi despre celelalte programe româneşti la care compania ar putea participa: „Am văzut, de exemplu, un F-35 dotat cu rachetele Meteor şi este un exemplu unde putem livra o capabilitate de succes. Meteor este o rachetă de succes. Când pui o astfel de rachetă pe F-35, devine mai mult decât o platformă, pentru că poate proteja spaţiul aerian al României.

Rachetele Marte ER (Extended Range)

Rachetele Marte ER (Extended Range), cele care au fost selectate pentru dotarea elicopterelor Forţelor Navale, pot fi lansate de la sol (de pe coastă), de pe nave sau din elicoptere ori avioane. Acestea au un diametru de 316 mm, o lungime de 3,6 metri şi 345 de kg (reprezentanţii companiei au precizat că au încercat să le facă pe cât de uşoare posibil). Raza de acţiune ajunge la peste 100 de km şi sunt concepute pentru a fi folosite în orice tip de condiţii meteo, pe timp de zi şi de noapte.

MApN vrea să se doteze cu 41 sisteme de rachete cu rază mică şi foarte mică de acţiune (SHORAD-VSHORAD) în valoare de 4,2 miliarde de euro, în felul următor: 16 sisteme integrate de rachete antiaeriene SHORAD-VSHORAD pentru Forţele Aeriene şi 9 sisteme SHORAD şi 16 VSHORAD pentru Forţele Terestre.

Rachetele Mistral propuse de MBDA pentru programul de înzestrare VSHORAD sunt folosite de 18 clienţi din toate părţile lumii şi de 8 state NATO. Rachetele Mistral, de altfel, sunt deţinute de 36 de ţări, peste 18.000 de bucăţi fiind vândute de companie până în acest moment.

Rachetele VL Mica sunt propuse României în cadrul programului SHORAD şi vin în două variante, terestru şi naval. Au un diametru de 160 de mm, o lungime de 3,1 metri şi o greutate de 112 kilograme. Sistemul are două versiuni, IR şi RF şi este conceput şi pentru a face faţă oricăror tipuri de condiţii meteo, de exemplu, pentru a putea fi folosit când vremea este înnorată, o capabilitate pe care nu o au multe rachete. Racheta poate exploda la impact sau în proximitate. Are o rază de acţiune de 20 de km şi o altitudine de maximum 9.000 de m. În cazul unui conflict, sistemul VL Mica cu baza la sol poate fi operaţionalizat în doar 10 minute şi necesită în jur de 15 minute pentru a fi înlocuite rachetele folosite şi a lansa din nou. Are o durată de viaţă de 25 de ani şi nu necesită mentenanţă preventivă, ci doar o verificare o dată la cinci ani.

The post Armata română se dotează cu super-rachetele Marte-ER: raza de acţiune ajunge la peste 100 de km first appeared on Ziarul Harghita.