Radio Hit FM

From the blog

ANAF pune în dezbatere un nou formular: „Decont precompletat RO e-TVA”

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a lansat în dezbatere publică un proiect de formular intitulat „Decont precompletat RO e-TVA”. Această inițiativă vine în contextul obligației instituției de a adopta un ordin în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței privind e-TVA, adoptată în urmă cu aproape o săptămână, prin care să aprobe modelul și conținutul decontului precompletat.

ANAF a precizat că formularul va suferi modificări în cazul în care Ministerul Finanțelor și Guvernul vor aduce ajustări legislației referitoare la e-TVA.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că modificările legislative ar putea fi adoptate chiar vineri. De asemenea, ministrul are programate întâlniri în cursul zilei de azi cu reprezentanți ai mediului de afaceri pentru a discuta implementarea acestor măsuri.

„Implementarea Sistemului informatic național RO e-TVA a fost prevăzută prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 116/2023, care vizează gestionarea și evidențierea veniturilor curente ale bugetului public prin proiecte de digitalizare. Scopul acestui sistem este de a pre-completa informațiile privind operațiunile impozabile în deconturile de TVA (formular 300) și de a le pune la dispoziția persoanelor impozabile prin intermediul Spațiului privat virtual (SPV)”, a declarat ANAF.

Potrivit art. 2 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 70/2024, modelul și conținutul decontului precompletat RO e-TVA trebuie să fie aprobat prin ordin al președintelui ANAF în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a ordonanței. De asemenea, art. 3 alin. (1) și (2) prevede că decontul precompletat RO e-TVA se va implementa începând cu data de 1 august 2024 pentru operațiunile efectuate de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA începând cu data de 1 iulie 2024. Formularul precompletat va fi transmis prin intermediul SPV pentru fiecare perioadă fiscală de raportare, în termenul prevăzut de lege.

Pentru mai multe detalii, citiți pe profit.ro.

The post ANAF pune în dezbatere un nou formular: „Decont precompletat RO e-TVA” first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.