Radio Hit FM

From the blog

Adrian Păunescu, comemorat la 14 ani de la trecerea sa în neființă

Astăzi, se împlinesc 14 ani de la moartea lui Adrian Păunescu, unul dintre cei mai influenți poeți și publiciști români ai secolului XX, cunoscut atât pentru creațiile sale literare, cât și pentru activitatea sa ca organizator al celebrului Cenaclu „Flacăra”. Poet, scriitor, traducător și om politic, Păunescu s-a născut pe 20 iulie 1943, în Copăceni, Basarabia, și și-a dedicat întreaga viață promovării culturii românești.

După o copilărie petrecută în Bârca (jud. Dolj) și studii la Colegiul Național „Carol I” din Craiova, Păunescu a urmat Filologia la București, în pofida dificultăților întâmpinate din cauza condamnării tatălui său pentru „activități anti-comuniste”. Ca poet, și-a început activitatea literară în 1960, iar în 1973 a preluat conducerea revistei Flacăra, o poziție din care a susținut inițiative culturale majore. Tot în 1973, Păunescu a înființat Cenaclul „Flacăra”, un adevărat fenomen de masă prin care a adus pe scenă unii dintre cei mai importanți artiști români.

Activitatea Cenaclului „Flacăra” a fost însă oprită brusc în 1985, după un incident la Ploiești. După Revoluție, interdicția de a reveni la conducerea revistei „Flacăra” l-a determinat să fondeze Cenaclul „Totuși iubirea” și revista cu același nume.

De-a lungul vieții, Adrian Păunescu a publicat peste 50 de cărți de poezii, multe dintre ele devenind melodii celebre îndrăgite de public. În 2003, i-a fost decernat Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, iar Academia Română i-a acordat „Meritul academic” pentru contribuțiile sale literare.

Liceul Teoretic din Bârca îi poartă astăzi numele, iar busturile sale din diverse orașe din țară și din Republica Moldova stau mărturie impactului său cultural. La 14 ani de la dispariția sa, Adrian Păunescu rămâne o voce emblematică a poeziei românești, un artist complet și un susținător fervent al culturii naționale.

The post Adrian Păunescu, comemorat la 14 ani de la trecerea sa în neființă appeared first on albapesurse.