Radio Hit FM

From the blog

Brașovenii și-au ales proiectele pe care Primăria Brașov le va implementa începând din acest an

În cadrul primei etape a Programului de bugetare participativă, brașovenii au selectat proiectele prioritare propuse tot de ei pentru a fi implementate de Primăria Brașov. Suma alocată pentru aceste proiecte este de 2 milioane de lei, distribuită egal între cele patru domenii prioritare: Orașul mobil, Orașul comunităților, Orașul verde și Orașul relaxat.

În urma procesului de votare, cele patru proiecte care au obținut maximum de puncte în fiecare categorie sunt:

  1. Orașul mobil: Aplicația RATBv – proiect ce va dezvolta o aplicație pentru transportul în comun, oferind informații în timp real despre sosirea autobuzelor.
  2. Orașul comunităților: Proiect de instalare stații de spălare a bicicletelor în municipiul Brașov – amenajarea a trei puncte de spălare a bicicletelor în locații cheie.
  3. Orașul verde: Apă la fiecare pas – Cișmele urbane pentru Brașov – instalarea a 30 de cișmele urbane în zone intens circulate.
  4. Orașul relaxat: Memory and Identity Piața Brassai – crearea unui colț Brassai cu expoziții permanente și zone de relaxare.

Valoarea totală a acestor patru proiecte este mai mică decât suma alocată de 2 milioane de lei, astfel că a fost inclus și proiectul de pe lista de rezervă: Outdoor Fit Bartolomeu – amenajarea unui parc de antrenamente fizice în zona locului de joacă Bartolomeu Nr. 234.

Primarul Allen Coliban a declarat: „Anul acesta avem cinci proiecte pe care primăria le va implementa în cadrul programului de bugetare participativă, program care reprezintă unul dintre cele mai importante exerciții de democrație directă, atât prin prisma cetățenilor, care propun și votează proiectele, cât și a Municipalității, care trebuie să le implementeze. Este cu atât mai important, pentru că brașovenii se implică în mod direct în gestionarea unei părți a bugetului municipiului, adică a impozitelor și taxelor locale pe care cetățenii le plătesc, alocând fonduri pentru implementarea unor proiecte care au un impact în oraș și rezolvă niște probleme reale ale comunității. Poate cel mai bun exemplu la această ediție este proiectul care a obținut și cel mai mare număr de voturi, aplicația care oferă informații în timp real pentru transportul în comun, care a fost propusă de o echipă de 8 tineri, între 15 și 18 ani, și care este o sursă de inspirație pentru operatorul de transport, care deja a demarat procedurile pentru implementarea unei astfel de aplicații. Le mulțumesc brașovenilor care s-au implicat activ în acest program, fie în etapa de propuneri de proiecte, fie în cea de vot. Dezvoltarea sustenabilă a unei comunități se bazează pe o societate civilă activă și implicată în problemele orașului.”

În prima etapă a programului, cea de propuneri, au fost înregistrate 51 de idei de proiecte. Dintre acestea, 14 au fost declarate neeligibile deoarece erau propuse de persoane care nu erau cetățeni ai Brașovului, iar 13 au fost simple idei fără detalii suplimentare. Cele 26 de proiecte rămase au fost evaluate de experți independenți și specialiști din primărie, iar în etapa finală au ajuns 11 proiecte.

Programul de bugetare participativă nu oferă finanțări nerambursabile, ci municipalitatea implementează propunerile făcute și votate de cetățeni.

The post Brașovenii și-au ales proiectele pe care Primăria Brașov le va implementa începând din acest an first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.