Europa se confruntă cu o criză de apă încă din luna aprilie, peste un sfert din continent fiind afectat de secetă. În acest context, Brașovul se pregătește să facă față provocărilor climatice printr-o serie de investiții strategice în resursele de apă.
Directorul economic al Companiei Apa Brașov, Teodor Popa, a declarat în cadrul Forumului Apelor Dunărene, desfășurat pentru prima dată în România, că Lacul Tărlung, principala sursă de apă potabilă a orașului, asigură 80% din necesarul de apă. Restul de 20% provine din izvoarele subterane. Pentru a preveni o criză de apă similară celei din alte orașe afectate de secetă, Compania Apa Brașov a lansat o licitație de 19,81 milioane de lei pentru lucrări de modernizare la 46 de puțuri subterane.
„Efectele schimbărilor climatice sunt evidente și, deși sperăm că Brașovul va fi mai protejat, trebuie să ne pregătim. În urmă cu doi ani, seceta a redus considerabil nivelul lacului de acumulare de la Tărlung, forțându-ne să utilizăm resursele subterane, ceea ce a generat costuri suplimentare, amplificate de criza energetică. Fără aceste puțuri, Brașovul risca să rămână fără apă la robinete, mai ales pe timp de vară”, a explicat Popa.
Necesarul de apă pentru aria de acoperire a orașului este de 2.500 litri/secundă, din care Lacul Tărlung poate furniza aproximativ 1.500 litri/secundă. Restul provine din puțurile subterane, administrate atât de Compania Apa, cât și de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare. Totodată, consumul de apă a scăzut în ultimii ani, de la o medie de 3 metri cubi per persoană pe lună.
Compania Apa Brașov va accesa 200 de milioane de euro din fonduri europene pentru a moderniza resursele subterane și a reduce impactul schimbărilor climatice. Aceasta include curățarea și echiparea puțurilor cu pompe eficiente energetic, pentru a scădea costurile de exploatare și a asigura o furnizare constantă și eficientă a apei potabile.
The post Apa din izvoarele subterane salvează Brașovul de „secetă” la robinete first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.