Mai mult de jumătate dintre tinerii din România intenționează să emigreze pentru o perioadă de cel puțin șase luni, potrivit unui sondaj publicat luni, 20 ianuarie. Dintre aceștia, aproape 19% exprimă o dorință puternică de a se stabili în altă țară.
Conform studiului realizat , principalii factori care îi determină pe tineri să părăsească țara sunt de natură economică. Astfel:
25% caută un trai mai bun;
Aproximativ 25% își doresc salarii mai mari;
9% vizează oportunități mai bune de angajare;
8% sunt interesați de un sistem educațional mai performant;
7% indică nivelul ridicat de corupție și clientelism drept motiv principal pentru emigrare.
Un fenomen regional, amplificat de dificultăți economice
Studiul, efectuat de Ipsos printr-un sondaj online, a analizat opiniile a 8.925 de tineri cu vârste cuprinse între 14 și 29 de ani, din 12 țări din Europa de Sud-Est, inclusiv România. Rezultatele arată că intențiile de emigrare, temporară sau permanentă, sunt ridicate în întreaga regiune.
În mod deosebit, tinerii care percep situația lor materială ca fiind mai precară sunt mai predispuși să ia în considerare plecarea din țară.
Aceste cifre evidențiază provocările economice și sociale cu care se confruntă tinerii din România și accentuează nevoia unor politici publice care să încurajeze oportunitățile locale și să reducă exodul generației tinere.
The post Peste jumătate dintre tinerii români doresc să emigreze, arată un sondaj recent first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.