Radio Hit FM

From the blog

Fenomen uluitor, vizibil pe cerul României în această noapte

În noaptea dintre 17 și 18 septembrie, cerul va oferi un spectacol astronomic rar, o eclipsă parțială de Lună.

Acest fenomen va fi vizibil din România, oferindu-le pasionaților de astronomie ocazia de a observa unul dintre cele mai interesante fenomene celeste.

Luna va traversa zona de penumbră a Pământului, fiind situată la granița constelațiilor Vărsător și Pești. Pe parcursul nopții, Saturn va fi vizibil în apropierea Lunii, în partea dreaptă, adăugând un element suplimentar de atracție pentru observatori.

Potrivit informațiilor furnizate de Agerpres, eclipsa va începe la ora 3:39, când Luna va intra în penumbra Pământului.

În acest moment, va fi destul de jos pe cer, înspre sud-vest, iar schimbările de culoare vor fi subtile. În jurul orei 5:30, partea sudică a Lunii va începe să capete o nuanță diferită, marcând apropierea maximului eclipsei. Acesta se va produce la ora 5:44, când aproximativ 4% din suprafața Lunii va fi acoperită de umbra Pământului.

După momentul maxim, Luna va începe să își recapete strălucirea, ieșind treptat din umbră până la ora 6:16, iar din penumbră complet la ora 7:05. Este de reținut că Luna va apune chiar în momentul în care va ieși din penumbră, oferind un final spectaculos pentru acest fenomen astronomic.

Pasionații de astronomie vor avea următoarea ocazie de a observa o eclipsă de Lună pe 14 martie 2025, când va avea loc o eclipsă totală parțial vizibilă din România, iar o altă eclipsă parțială va fi vizibilă pe 28 august 2026. Ultima eclipsă de Lună observată a fost pe 28 octombrie 2023, iar acum se anunță un nou prilej de a admira acest fenomen fascinant.

Sursa foto: Gettyimages

The post Fenomen uluitor, vizibil pe cerul României în această noapte first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.