Radio Hit FM

From the blog

E necesar un audit profesional independent în cazul morților suspecte de la Spitalul Pantelimon

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut mai multe declarații după întâlnirea de luni cu premierul Marcel Ciolacu, la Guvern. Acesta a discutat despre situația creată în urma incidentelor de la Spitalul Pantelimon și despre necesitatea unui audit profesional independent, menit să redea încrederea în sistemul de sănătate din România.

„Am venit să analizăm situația creată în urma incidentelor foarte serioase de la Spitalul Pantelimon. Am discutat despre nevoia atenuării acestor dispute și discuții. Să terminăm odată pentru totdeauna cu aceste dispute între diversele specialități medicale, între mass-media și unii dintre reprezentanții corpului medical,” a declarat Rafila la ieșirea din Guvern, preferând să nu utilizeze sala de conferințe de presă.

Printre principalele subiecte abordate de ministru s-a numărat și necesitatea unui audit profesional independent: „Mesajul pe care dorim să-l transmitem este cel care să redea încrederea în profesioniștii din sistemul de sănătate. Sunt în primul rând medic și apoi ministrul Sănătății, am o responsabilitate în ce privește credibilitatea sistemului de sănătate.”

În ceea ce privește o eventuală demisie, Rafila a fost ferm: „Nu este vorba despre demisia mea, eu când plec de la Ministerul Sănătății vreau să las lucrurile în ordine pentru ca oamenii să aibă încredere în sistemul de sănătate din România.”

Ministrul a oferit detalii și despre situația specifică de la Spitalul Pantelimon: „Două lucruri despre Pantelimon: Șefa secției de ATI și-a dat demisia și a fost găsit un înlocuitor în interiorul spitalului. Corpul de control a solicitat Ministerului Sănătății toate documentele, le-am trimis aici la analiză.”

Referindu-se la documentele prezentate, Rafila a explicat că acestea nu sunt destinate publicității, conform unui ordin emis în 2021: „Documentele care fac referire la activitățile corpului de control nu sunt destinate publicității conform unui ordin al celui care era ministru în 2021, deci nu au nicio legătură cu mine.”

În urma întâlnirii, Rafila a subliniat importanța unei dezbateri naționale cu privire la protocoalele de ATI și tratamentul persoanelor în stadiu terminal, afirmând că este nevoie de o discuție mai largă în societatea românească pe această temă.

The post E necesar un audit profesional independent în cazul morților suspecte de la Spitalul Pantelimon first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.