Radio Hit FM

From the blog

Victimele infracțiunilor primesc sprijin financiar sub formă de vouchere pentru nevoi urgente

Cei afectați de violență pot primi, conform legislației, compensații financiare. În iunie 2023, a fost oficializată o hotărâre ce permite victimelor infracțiunilor să primească un avans din această compensație sub formă de vouchere. Acestea sunt destinate acoperirii nevoilor imediate, cum ar fi hrana, transportul sau medicamentele. Valoarea ajutorului de urgență poate ajunge până la cinci salarii minime brute pe țară.

Ministrul justiției, Alina Gorghiu, a anunțat recent aprobarea primei cereri pentru acest tip de ajutor.

„Victimele infracțiunilor nu sunt singure și trebuie să știe asta! Ca femeie, ca mamă, sunt emoționată că a fost aprobată prima solicitare de acordare de vouchere pentru victima unor infracțiuni sexuale! Este vorba despre fapte grave la care a fost supusă victima: agresiune sexuală, viol și corupere sexuală a minorilor. Instanța i-a acordat un avans din compensația financiară în cuantum de 18.000 lei. Suma va fi folosită pentru acoperirea unor nevoi urgente: cazare, hrană, transport, medicamente”, a scris pe Facebook Alina Gorghiu, ministrul justiţiei.

Potrivit Hotărârii de Guvern 541/2023, în vigoare din 12 iunie 2023, metodologia pentru emiterea, distribuirea și decontarea acestor vouchere prevede că sumele se primesc în cel mult 72 de ore de la referirea victimei către Serviciul pentru Sprijinirea Victimelor Infracțiunilor.

Voucherele reprezintă un avans din compensația financiară la care au dreptul victimele și sunt destinate acoperirii nevoilor urgente. Suma acordată poate ajunge până la valoarea de 18.500 de lei, în funcție de valoarea salariului minim brut pe țară, care este de 3.700 de lei în prezent.

Aceste vouchere, disponibile pe suport electronic, fizic sau virtual, au o valabilitate de 90 de zile de la emitere.

Ajutorul de urgență poate fi acordat victimelor infracțiunilor grave, cum ar fi tentativa de omor, vătămarea corporală, violul, actul sexual cu un minor, agresiunea sexuală, traficul de persoane și de minori, terorismul sau alte infracțiuni violente. De asemenea, soțul, copiii și persoanele aflate în întreținerea celor decedați prin aceste infracțiuni pot beneficia de vouchere.

Citiți mai multe detalii pe avocatnet.ro.

The post Victimele infracțiunilor primesc sprijin financiar sub formă de vouchere pentru nevoi urgente first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.