Radio Hit FM

From the blog

Brașov: al treilea cel mai scump oraș pentru chiriași!

Marile oraşe din ţară continuă să atragă un număr semnificativ de chiriaşi. Sumele solicitate la nivel de piaţă sunt în creştere faţă de anul trecut în toate centrele regionale majore din România.

„Există diferenţe mari între un oraş sau altul, dar şi între o zonă sau alta în cadrul aceluiaşi oraş. Zona, dar şi starea generală a apartamentului, nou sau vechi, tipul de mobilă şi gradul de utilare şi confort sunt principalele aspecte care contribuie la stabilirea preţului final. Cererea este mare, în continuare, iar un apartament bine poziţionat ca preţ, se închiriază în doar câteva zile de la listare. Dacă, dimpotrivă, nu sună telefonul, înseamnă că preţul nu este în piaţă”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro, potrivit mediafax.ro.

Chiriile solicitate pentru locuinţele din Capitală s-au majorat în ultimul an atât în cazul garsonierelor, cât şi în cazul apartamentelor mai spaţioase. Dacă la începutul verii trecute se cerea o chirie medie de 300 euro/lună pentru o garsonieră, în prezent preţul a ajuns la 340 euro/lună. Apartamentele cu 2 camere, care sunt de cele mai multe ori şi cele mai căutate de potenţialii chiriaşi, se închiriază cu 520 euro/lună, în condiţiile în care chiria medie era de 470 euro/lună în iunie 2023, iar pentru cele cu 3 camere se solicită în medie suma de 700 euro/lună, cu 50 de euro în plus faţă de anul trecut.

Cei mai mulţi potenţiali chiriaşi care şi-au căutat un apartament în Bucureşti pe Imobiliare.ro şi-au arătat interesul pentru zona Victoriei-Romană-Universitate-Unirii din inima oraşului. Aici găsim şi una dintre cele mai bogate oferte din Capitală, dar şi preţuri pe măsura poziţionării privilegiate a acestor proprietăţi în centrul oraşului, cu acces la cele mai multe variante de transport în comun şi în proximitatea multor puncte de interes pentru chiriaşi – de la restaurante, terase şi baruri şi până la instituţii de învăţământ şi multiple opţiuni de divertisment. Pentru un apartament situat în această zonă se solicită, în medie, 600-650 euro/lună chirie.

În Cluj-Napoca, garsonierele şi apartamentele cu 2 camere se închiriază, la ora actuală, cu preţuri mai mari decât în Capitală. Este vorba despre o medie de 350 euro/lună în cazul garsonierelor şi de 550 euro/lună în cazul locuinţelor cu 2 camere. Cine are în proprietate însă un apartament cu 3 camere pentru care vrea să găsească chiriaş, preţul va fi, cel mai probabil, mai mic decât cel pe care un proprietar l-ar putea câştiga cu o proprietate similară în Capitală. Chiria medie plătită de clujeni este de 670 euro/lună pentru astfel de locuinţe.

Braşovul este al treilea cel mai scump oraş din ţară pentru chiriaşi, după Bucureşti şi Cluj-Napoca. Cei care au o garsonieră pot cere în medie o chirie de 320 euro/lună pentru aceasta. În cazul apartamentelor cu 2 camere suma creşte la 480 euro/lună. Chiria medie pe care o solicită ceilalţi proprietari din Braşov pentru apartamentele cu 3 camere este de 600 euro/lună, cu 50 euro mai mare decât la începutul verii trecute.

Printre cele mai căutate zone în rândul potenţialilor chiriaşi se numără Tractorul şi Avantgarden, două cartiere care s-au dezvoltat semnificativ în ultimii ani, unde găsim numeroase locuinţe noi. Se solicită, potrivit datelor Imobiliare.ro, o chirie medie de 450-500 euro/lună pentru proprietăţile aflate aici. Centrul oraşului este, de asemenea, foarte atractiv pentru cei care îşi caută o locuinţă pe care să o închirieze. Avantajul proprietarilor este că pot solicita, în acest caz, unele dintre cele mai ridicate preţuri din oraş. Un apartament din centrul Braşovului se închiriază cu o sumă medie de 550 euro/lună. Cartierul Astra se numără, la rândul său, printre cele mai populare în rândul potenţialilor chiriaşi, iar oferta disponibilă aici este variată. Chiriile sunt însă mai mici în acest caz, media situându-se în jurul valorii de 420 euro/lună.

The post Brașov: al treilea cel mai scump oraș pentru chiriași! first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.