Radio Hit FM

From the blog

Farmaciștii Atrag Atenția Asupra Întârzierilor cauzate de RO e-Factura, Solicitând Implementarea unui Nou Flux de Raportare în SIUI

Farmaciștii din România semnalează dificultăți majore în eliberarea și raportarea rețetelor medicale în format electronic către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru decontare. Problema este agravată de introducerea sistemului RO e-Factura, care a adus noi complicații. În acest context, farmaciștii cer implementarea de urgență a unui nou flux de raportare în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI).

Reprezentanții farmaciștilor avertizează că modificarea modului de preluare a facturilor transmise prin sistemul RO e-Factura, precum și verificarea acestora conform prevederilor contractuale și însoțirea lor cu documentele necesare decontării medicamentelor eliberate, vor duce la întârzieri semnificative în realizarea plăților către farmacii. Aceste întârzieri ar putea avea consecințe grave pentru pacienții români, care riscă să rămână fără medicamente esențiale.

„De când cu RO e-Factura, după ce că noi de ani și ani de zile avem această problemă legată de Sistemul Informatic Unic Integrat, noi vom fi și sancționați, deci vom primi și amendă, pentru că noi nu vom putea în timp de 5 zile să încărcăm în SPV facturile, rețetele pe care noi le eliberăm cu o lună în urmă. Și nu este vina noastră, este vina SIUI-ului, pentru că nu funcționează”, a explicat farmacista Mirela Zamfirescu.

Potrivit noilor reglementări, începând cu 1 iulie, agenții economici, inclusiv farmaciile, care nu respectă obligația legală de a transmite facturile fiscale în termenul de 5 zile, vor fi supuși sancțiunilor drastice. Farmaciștii cer autorităților să ia măsuri rapide pentru a evita penalizările nedrepte și pentru a asigura continuitatea serviciilor medicale pentru pacienți.

The post Farmaciștii Atrag Atenția Asupra Întârzierilor cauzate de RO e-Factura, Solicitând Implementarea unui Nou Flux de Raportare în SIUI first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.