Radio Hit FM

From the blog

Stagnare a Indicelui ROBOR la 3 luni la 6,02%; IRCC scade la 5,8%

Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat astăzi la nivelul de 6,02%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) reprezintă rata medie a dobânzii la care instituțiile bancare din România se împrumută între ele în lei și este un indicator esențial pentru calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei.

Evoluția acestui indice este influențată în principal de nivelul de lichiditate din piață. Stabilitatea de astăzi a indicelui ROBOR sugerează o echilibrare a cererii și ofertei de lichidități pe piața interbancară românească.

În același timp, indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a înregistrat o scădere, de la 5,96% la 5,8%. IRCC este calculat pe baza dobânzii medii la care se împrumută băncile între ele, cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință.

Acest indice este stabilit zilnic de Banca Națională a României (BNR), utilizând media aritmetică a cotațiilor furnizate de zece bănci selectate. Scăderea IRCC poate aduce o ușoară ușurare pentru consumatori, reducând costurile creditelor în lei în perioada următoare.

Peisajul actual al pieței financiare indică o stabilitate relativă în ceea ce privește costurile de împrumut pe termen scurt, ceea ce poate avea implicații pozitive pentru planificarea financiară atât a instituțiilor bancare, cât și a consumatorilor.

The post Stagnare a Indicelui ROBOR la 3 luni la 6,02%; IRCC scade la 5,8% first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.