Astăzi, creștinii ortodocși celebrează Înălțarea Domnului, cunoscută și sub denumirea populară de Ispas. Sărbătoarea cade la 40 de zile după Înviere, în Joia din săptămâna a VI-a după Paști. În această zi, credincioșii își întâmpină unii altora cu salutul „Hristos S-a înălțat!”, la care se răspunde „Adevărat S-a înălțat!”. Deși acest salut este frecvent utilizat, el nu este atestat oficial de Biserică.
Spre deosebire de Înviere, momentul Înălțării a avut martori oculari. Hristos S-a înălțat la cer de pe Muntele Măslinilor, în prezența Apostolilor și a doi îngeri, care le-au vorbit ucenicilor despre a doua venire a Mântuitorului. Conform Scripturii, Iisus și-a ridicat mâinile și a binecuvântat ucenicii, în timp ce un nor L-a făcut nevăzut (Luca 24, 51; Fapte 1,9).
Semnificația sărbătorii și iconografia
Înălțarea Domnului simbolizează îndumnezeirea firii umane asumate de Hristos, arătând destinul glorios al omului. Aceasta nu înseamnă retragerea Mântuitorului din creație, ci prezența Sa continuă prin Sfântul Duh. În iconografie, Iisus este reprezentat într-o mandorlă, simbol al slavei divine, binecuvântând cu mâna dreaptă și ținând Sfânta Evanghelie în stânga. Maica Domnului și Apostolii sunt și ei înfățișați, alături de doi îngeri.
Tradiții și obiceiuri românești
Înălțarea Domnului este și Ziua Eroilor în România, comemorându-se eroii căzuți pe câmpurile de luptă pentru credință și țară. În această zi, se respectă numeroase tradiții și obiceiuri. În unele zone, fetele și flăcăii adună flori de alun cu puteri magice, iar gospodinele prepară păsat fiert în lapte, care se împarte săracilor. Gospodarii îngroapă fire de păr de la vite în furnicare pentru sporul recoltei și înmulțirea vițeilor, iar ferestrele casei sunt împodobite cu frunze de leuștean pentru protecție.
O altă tradiție este vopsirea ouălor roșii și împărțirea acestora, alături de alte alimente, săracilor. În multe comunități se organizează Moșii de Ispas, cu pomeniri pentru cei decedați. De asemenea, bărbații poartă frunze de nuc la brâu pentru sănătate, iar vitele sunt atinse cu foi de leuștean pentru a fi sănătoase.
Superstiții și interdicții
În această zi, nu se înstrăinează obiecte din gospodărie și nu se împrumută sare sau chibrituri, pentru a evita paguba și necazurile. De asemenea, este considerat de rău augur să te cerți sau să ai resentimente în ziua praznicului.
Paștele Cailor
În tradiția populară, Înălțarea Domnului este cunoscută și sub denumirea de Paștele Cailor, o expresie folosită pentru a desemna un timp nedefinit, dar care, de fapt, este sărbătorit în ziua de Ispas. Conform unei legende, caii au fost pedepsiți pentru zgomotul făcut la nașterea lui Iisus, să nu fie sătui decât o dată pe an, de Paștele Cailor.
The post Azi se sărbătorește Înălțarea Domnului – Ispasul! Semnificații, tradiții și obiceiuri. first appeared on Ziarul Metropolitan Brasov.