Radio Hit FM

From the blog

29 iulie: Ziua imnului naţional al României, Deșteaptă-te, române!

Ziua imnului naţional al României a fost instituită în anul 1998, prin Legea nr. 99/1998, care prevede că această zi va fi marcată de autorităţile publice şi de celelalte instituţii ale statului, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific. Astfel de manifestări se vor organiza în municipiul Bucureşti şi în municipiile-reşedinţă de judeţ: ceremoniile cuprind intonarea imnului naţional al României şi înălţare a drapelului naţional.

Versurile imnului naţional aparţin lui Andrei Mureşanu (1816-1863), poet de factură romantică, ziarist, traducător, un adevărat tribun al epocii marcate de Revoluţia de la 1848. Muzica a fost compusă de Anton Pann (1796-1854), poet şi etnograf, om de mare cultură, cântăreţ şi autor de manuale de muzică.

Poemul „Un răsunet” al lui Andrei Mureşanu, redactat şi publicat în timpul Revoluţiei de la 1848, a fost pus pe note în câteva zile. A fost cântat pentru prima oară pe data de 29 iulie 1848 la Râmnicu Vâlcea (în Ţara Românească Revoluţia a izbucnit pe 11 iunie).

Poemul va deveni imn sub titlul „Deşteaptă-te, române”. Începând din 1848, „Deşteaptă-te, române!” a fost des folosit în momentele de cumpănă, în timpul Războiului de Independenţă (1877-1878), în timpul primului şi al celui de-al doilea Război Mondial și în timpul altor evenimente.

Imediat după instaurarea deplinei dictaturi comuniste la 30 decembrie 1947, când regele Mihai I a fost forţat să abdice, „Deşteaptă-te, române” şi alte marşuri şi cântece patriotice au fost interzise, intonarea sau fredonarea lor fiind pedepsite cu ani grei de închisoare. Deșteaptă-te, române a revenit în prim-plan în decembrie 1989, în timpul revoluţiei anticomuniste, fiind cântat de miile de români ieșiți în stradă

Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, „Deşteaptă-te române” a fost ales imn naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991, modificată şi completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003. Prin Articolul 12, Constituția prevede că imnul naţional este ‘„Deşteaptă-te române”, acesta fiind considerat simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului, conform site-ului www.cdep.ro.

Imnul de stat al României este alcătuit din unsprezece strofe, primele două, cea de-a patra şi ultima dintre ele fiind cântate la ocazii festive.

Citește și:

The post 29 iulie: Ziua imnului naţional al României, Deșteaptă-te, române! appeared first on albapesurse.